Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena Reyier-Ingman har Karin Söder som sin politiska förebild

/

Annons

- Politik handlar så otroligt mycket om respekt. Personangrepp sysslar jag inte med, det är bara drygt, svarar centerns gruppledare Lena Reyier-Ingman på frågan om hur samarbetet är med övriga politiker.
Sedan den politiska majoritetsförändringen i våras tycker hon att politiken blivit roligare, men det är också mer jobb.

- Jag är oppositionsråd, säger Lena Reyier-Ingman. Men vi såg möjligheten att kunna påverka, det handlar både om att ta ansvar och om att kunna lägga fram våra förslag. Det har blivit en mer öppen dialog och jag tror att ju fler som är med i processen desto bättre.
Hon säger att det viktigaste för henne och centern är en helhetssyn på kommunen med ökat självstyrande ute i verksamheten.
Hon tror på att processen mot en ny kommunal organisation ska leda till bra saker.

Fått bra förslag

- Redan nu har det kommit bra förslag från verksamheten om att man kan göra saker annorlunda.
Hon tycker att kommunen tappat fokus på medborgarna och vill ändra på det.
- Nu ska vi öka medborgardialogen. De som berörs måste få vara med och diskutera, jag driver på decentraliseringen. Men det är också viktigt med ett bra ledarskap och bra och tydliga mål. Det har varit för många mål och för suddiga gränser.

Mer stimulerande

Hon säger att det politiska livet blivit mer intensivt men också mer stimulerande och mer spännande sedan socialdemokraterna och miljöpartiet började söka stöd hos de borgerliga partierna.
Hon kommer nu med tidigare i den politiska processen, men måste också vara med och ta ansvar för besparingsbeslut och neddragningar.
En annan stor skillnad är att hon tycker att socialdemokraterna nu lyssnar även på centerns förslag. Ett exempel är motionen om kommunala friskolor, som togs emot med en bra diskussion och beslut om att titta vidare på förslaget.
- Förut skulle majoriteten bara sagt nej.
Centern har fem mandat och är därmed Borlänges tredje största parti.
- Visst kommer 2009 att bli krävt, men jag ser möjligheter. Det finns andra sätt att göra saker på och det tror jag att vi, tillsammans med verksamheten, kommer att hitta. Det är lätt att fokusera på att det fattas pengar men vi får inte glömma all fantastisk verksamhet som sker i kommunen varje dag.
Lena Reyier-Ingman ger exempel på nya vägar. Ett är den förskolebuss som planeras.
Ett annat är att skollokaler, inte bara gymnastiksalar, ska kunna nyttjas av andra kvällstid och helger. Om körer behöver repetitionslokaler, erbjud lokal i på ålderdomshemmet så kan de gamla få ta del av kultur.
Om köket i en skola eller daghem är dåligt varför inte gå över och äta på ålderdomshemmet intill, om där finns ett bra kök?

Ljus framtid

- Jag tror på en ljus framtid. Inflyttningen i Borlänge ökar. Här finns en närhet och en nav i infrastrukturen. Vi har trygga, stora industrier och småföretag som utvecklas plus ett tryck från företag som vill komma hit. Dessutom har vi närhet till fjällen och Siljan.

Politiska förebilder?
- Karin Söder, henne kommer jag alltid tillbaka till. Hon var den första kvinnliga partiledaren och första kvinnliga utrikesministern. Jag träffar henne då och då. Lena Ek är också en förebild, hon är den bästa vi har i Bryssel.

EVA HÖGKVIST
0243-92025
eva.hogkvist@daladem.se

Mer läsning

Annons