Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löven blir till mull på kyrkogården i Stora Tuna

/
  • På kyrkogården i Stora Tuna går personalen runt och blåser ihop mängder med löv varje höst. Anna Dafgård är säsongsarbetare för andra året. FOTO: LINA AXELSSON BERG
  • Åke Eriksson kör hundratals lass med uppsamlaren. -- Gravarna ska skötas och träden kan vi inte gärna kapa. Då återstår att ta reda på löven, säger han.

Annons

Av jord är du kommen - jord skall du åter varda.
Under hösten faller löv till backen. Om inte i syndafloder så åtminstone i mycket stora mängder. Löven blir sedan mull som hamnar i gravrabatten.

På kyrkogården i Stora Tuna har lövsäsongen inletts. Stora ekar och ett stort antal lönn-, lind- och björkträd släpper mängder av löv. Åtta fast anställda och tolv säsongsarbetare hjälps i höst åt att rensa kyrkogården. Åke Eriksson uppskattar att arbetet tar cirka två veckor i anspråk. Säsongsarbetarna slutar 31 oktober så det gäller att löven släppt dessförinnan.
Lövmassorna tas upp främst med en uppsamlare. Den tar 2,5 kubik per lass. Uppskattningsvis hundra lass samlas upp med Greenlinern varje höst.
- Sedan blir det förstås några turer på våren också, säger han.

En lång process

Löven dumpas i en stor hög tillsammans med övrigt trädgårdsavfall. Runt kyrkoområdet står totalt tre stora högar som flyttas runt som ett led i förmultningsprocessen. En process som tar flera år. Kyrkogården blir på så vis självförsörjande när det gäller rabattjorden.
På kommunens allmänna gräsytor klipper personal på Tunabyggen och Borlänge energi löven där de ligger. Strimlade löv på gräsytor förmultnar och till våren syns intet spår. Samtidigt fungerar de som gödning.

Till Fågelmyra

Löv från gatan körs till Fågelmyra. Där blandas det med annat trädgårdsavfall som kvistar, äpplen och annat. Förra året räknade anläggningen in 2133 ton trädgårdsavfall från privatpersoner, kommunen och andra kommuner i regionen. Det blir också en hel del jordprodukter för trädgårds- och fritidsodling.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons