Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet är att samla berättelserna i en bok om biografen

/

Annons

Film hade vistats i Möllers lada, i Folkets Hus och nöjeslogen Maxim men Palladium var Borlänges första biograf när den öppnade i nådens år 1919.
Det blev en omedelbar succé. En lång kavalkad av filmhjältar, skurkar och komiker har förgyllt vardagen tills drömmen krossades 1986 när bion stängde.
Nu har nya hyresgästen i lokalen Sprida tagit initiativ till att göra en bok om Palladium.
– Det måste finnas många minnen och historier runt biografen väl värda att bevara, säger Jon Svensson, vd för Sprida.

Inför invigningen av Spridas nya lokaler i Palladiumbiografen kläcktes även idén att göra en bok om Palladium.
– Syftet är att samla in historier, berättelser och bilder om biografens långa historia, säger Jon Svensson.
Redan nu på lördag går startskottet för projektet i samband med att Sprida har öppet hus. Den som har nåt att förtälja om biografen, filmerna och de hisnande ögonblicken när ljuset i salongen sakta stryptes - minns och berätta.
– Det är upp till borlängeborna vad det blir, säger Jon Eriksson. Sprida känner en viss vördnad när vi flyttar in i den gamla biografen. Vi trampar på kulturmärkt mark och det känns. Förhoppningsvis blir boken en fortsättningen på filmåren.
Den som hittar till Palladium och Sprida på lördag kommer att finns att mycket biografkänsla bevarats trots att rummet förvandlats till ett hypermodernt kontorskomplex. Dekorationsmåleriet på väggar och tak känns igen liksom valvet över scenen och ridån.
– Kom hit och berätta, vädjar Jon Eriksson. Vi så mycket material om Palladium som det är möjligt, fotografier, affischer, och tidningsklipp.
På lördag kommer det att finnas en liten inspelningsstudio i biografen för att dokumentera minnena.
I redaktionskommittén för boken sitter Kurt Thorslund som jobbade som maskinist på biografen under åren 1950 till 1963.
– Bion på den tiden hade många anställda, minns han. Det var kassan, godisförsäljaren, rivarna, maskinisterna och föreståndaren.
I redaktionskommittén hittar vi också Marianne Nordlöf, kommunen, Lars-Ove Börjesson, Wasabryggeriets vänner plus killarna från Sprida.
– Tanken är inte att att skriva en bok utan att samla in och sammanställa det material som borlängeborna berättar om till en bok, säger Kurt Thorslund.
Projektet bekostas av Sprida.
– Vi får se vad det hamnar. Målet är att så snabbt som möjligt få boken klar, säger Jon Svensson.
Själv kan undertecknad bidra med att Palladium bland småkillarna inte var så populär. Det gick inte att smita in på bion lika lätt som på Rivoli och på Folkets Hus där läktarvakten var puts väck bara några minuter in på filmen. Palladium var knepigare. Ingången till salongen och läktaren var gemensam och man visste inte om vakten dröjde sig kvar bakom den stängda dörren. Först kollade man om hon i kassan och godistanten var borta sedan lyssnade man spänt, glipade på dörren och samlade mod.
Palladium var en rysare.

HANS DAHLQVIST


Mer läsning

Annons