Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många småföretag lever på stålindustrins högkonjunktur

Annons

Flera miljarder investeras varje år och de närmaste åren behöver stålindustrin i Bergslagen nyrekrytera 24000 personer.
Stålbranschen glöder, men släpper ändå ifrån sig en hel del specialistkompetens, som i stället blir underleverantörer.

-- För 150 år sedan var det malm, träkol och vattenkraft som bestämde placeringen av stålindustrin. I dag är det kompetens, kompetens och kompetens.
Det sa Peter Gossas, vd på Sandviken Material technology, när han talade på Bergslagens industridag i Teknikdalen i går.

Bygga kontakter

Industridagen var ett sätt att samla stålindustrin i Bergslagen och bygga kontakter med de många underleverantörer som växer upp i området.
-- Det finns ett behov av närhet och ökad tillit och förståelse mellan de stora företagen och underleverantörerna, säger Maria Engholm hos Triple Steelix som anordnade träffen.

Underleverantörer

Företrädare från de stora stålföretagen i regionen har de senaste året arbetat fram samarbetsformer mellan storföretagen och de många underleverantörerna.
-- Vi behöver minska kostnaderna och samtidigt öka tillgängligheten och tillförlitligheten, säger Göran Mathisson, som är inköpschef vid Ovako i Hofors.
Trots att stålföretagen går bra så plockar de bort en del av specialistkompetensen. I stället köper de både kunskap och produktion från underleverantörerna i högre grad än tidigare.

Regionalt viktigt

Med allt mer av specialistkompetensen utanför de stora stålföretagen, är det viktigt att hitta bra former för hur samarbetet med underleverantörerna ska ske. Produktionskapacitet och specialistkompetens som kanske arbetar åt flera stålföretag.
-- Ska vi leva långsiktigt är det viktigt att satsa på ett samarbete med företag i regionen, säger Inge Nilsson, som är underhållschef vid SSAB Tunnplåt.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se


Mer läsning

Annons