Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

medaljerna bara delmål, förklarar Bengan Johansson med 16 stora mästerskap bakom sig

/
  • 83 landskamper, 14 världsfinaler varav sju vinster. Bengt Bengan Johanssons ledarskap bar till framgång. Nu delar han med sig av sin filosofi om sunt förnuft.FOTO: BERIT DJUSE

Annons

Idrotten är inte till för vinna utan för att fostra.
Och den bäste av alla ledare är föräldern.
Det hävdar Bengt Bengan Johansson, själv ledare och i rollen som handbollsledare en av de mest framgångsrika svenske landslagsledare någonsin.
Eller vad sägs om 83 landskamper, varav 14 vunna av 14 möjliga mästerskapsfinaler på världsnivå.

Grunden till de segrarna ligger i hans ledarfilosofi som präglats av respekt, glädje och sunt förnuft.
I anslutning till Borlänges Kyrkoveckan, där temat är att Se människan, blev hans föreläsning beviset på de positiva krafternas effekt. Om inte annat torde de många åhörarna ha gått därifrån stärkta och inspirerade.

Självironi

Det var nämligen med en stor portion självironi, spontana kommentarer och en hel del oförglömliga handbollsminnen som han lyfte fram behovet av den goda människosynen. I fokus stod ledaren.
- Men alla är ledare - över sitt liv. Sedan måste du lära känna den du ska leda, dennes behov och motivation. En ledare bygger relationer, inspirerar, tar fram personligheter, bygger självförtroende och gläds själv av att se andra växa.
Enligt Bengan Johansson är framgång detsamma som att se människor må bra.

Vinnande lag

I Bengt Johanssons värld har målet och motivationen varit goda sportresultat, men kan lika enkelt översättas till vilket företag som helst. Ledstjärnan är kärlek och sunt förnuft.
- Mår medarbetarna bra, går också företaget bra. 20 procent av ett företags resultat beror på arbetsklimatet. det får vi med motivation, stolthet glädje och respekt i arbetet.
Även om Bengan Johansson inte är någon vän av regler, berättade han flera exempel där han ändå mer eller mindre behandlat 36-åriga handbollsspelare som ett vuxendagis.
- Jag förordar ramar och kramar. Jag vill ha överenskommelser. Lever man inte upp till dem så...Kanske var det skälet för att vi inte hade några skandaler under min ledartid.
Ledaren ska också vara ett föredöme, men behöver inte nödvändigtvis vara den som skapar glädjen.
- Det gör medarbetarna tillsammans. Mår vi bra, blir vi bättre på alla områden.
Bengt Johansson uppmanade de många, många åhörarna att själv pröva på ledarskapet:
- Ni har bara har ett liv. Gör något av det. Visst är det både glädje och bekymmer att vara ledare. Men det ger framför allt en personlig utveckling.
KERSTIN ERIKSSON

Mer läsning

Annons