Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men för många är gymnasievalet svårt

Annons

Förra veckan befann sig åttondeklassare från Klockarskolan i Säter på gymnasiebesök i Borlänge. Programvalet är lätt, tycker somliga. Andra är mer tveksamma.

De flesta är öppna för förslag. Andra vet redan nu vad de vill göra efter grundskolan. Att studera på hemmaplan är ett önskemål för de flesta. Andra tänker söka sig bort från Dalarna.
- Jag vet redan nu att jag kommer söka Triathlongymnasiet i Motala, säger Lukas Björnbom.
Några i klassen diskuterar redan i åttan ganska ingående gymnasievalet. Studievägledare informerar eleverna i olika steg. I åttan ligger fokus mest på miljön. Vilka program som finns och vilka skolor de ges på, var de ligger och så vidare.
- Vi menar att alla ska ha varit och tittat på allt som erbjuds. Många har förutfattade meningar. Jag tror det är viktigt att eleverna ska få veta vad de väljer bort. I den åldern hör man mycket på vad kompisar, syskon och grannar säger. Vi tror det är viktigt att eleverna själva ges möjligheten att bilda sig en uppfattning. Därför erbjuder vi gymnasiebesöken i åttan, säger Agneta Fjellstedt, studievägledare i Borlänge.
I nionde klass trappas sedan informationen upp och ger eleverna chans att återkoppla till besöken. Hennes erfarenhet är att det efteråt inte är någon elev som inte tyckt besöken varit till någon nytta.
- Föräldrarnas inflytande har självklart stor påverkan. Men jag vill tro att det egna valet i slutändan är viktigt.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se


Fotnot: Triathlon betyder ungefär sim-cykla-spring.
Mer läsning

Annons