Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men Kvarnsveden klarade sig från neddragningar den här gången

/

Annons

Stora Enso presenterade andra steget i sparpaket på onsdagen. Flera bruk läggs ner och runt 1 700 anställda kommer att förlora sina arbeten under de närmaste åren.
Stora Enso Kvarnsveden klarar sig från neddragningar den här gången.
- Vi fick ta smällen redan i våras, säger Sonny Waern, klubbordförande i Pappers. Vi är inne i MBL-förhandlingar om vilka verksamheter som ska ut på entreprenad.

Stora Enso skär ner produktionskapaciteten. Orsaken är av stigande priser på råvara och energi i kombination med en kärv marknad. Målet är att bli helt oberoende av ryskt virke. Den sista och största ryska tullhöjningen på skogsråvara är aviserad till årsskiftet. I dag får bolaget betala 15 euro per kubikmeter vid import, nästa höjning innebär 50 euro per kubikmeter.

Outsorcing

I april beslutades att 120 tjänster i Kvarnsveden skulle bort. Nu står det klart att det inte kommer inte att klaras med naturliga avgångar och avtalspensioner.
- Vissa verksamheter kommer att outsourcas, säger Sonny Waern.
Outsourcingen berör inte driftpersonal utan kringverksamheter. Stora Enso följer SSAB framgångsrika recept att fokusera på kärnverksamheten.
I Stora Enso Kvarnsveden ska antalet anställda ska bantas från 970 till 850 anställda.
- Investeringen i PM 12 ger trots allt en trygghet för oss här, säger Sonny Waern.

Minskad produktion

I den strukturomvandlingen som Stora Enso är inne i ska produktionskapaciteten ner med 600 000 ton papper och kartong och 170 000 ton sågat virke. Bolaget kommer att helt stänga kartongbruket i tyska Baienfurt och sågverket i estniska Paikuse. Även enskilda pappersmaskiner kommer att stängas vid bruken i Imatra och Varkaus i Finland samt i tyska Kabel. I Tyskland försvinner 600 arbetstillfällen, 550 i Finland, 400 i Ryssland samt 150 i övriga länder.
I Sverige försvinner cirka 20 tjänster vid pappersbruket i Hylte. Men allt är inte nattsvart. Investeringar utlovas för att öka produktionen i kartongfabriken i Fors utanför Avesta.
Bolaget hoppas på att förbättra sitt årliga resultat till 1,3 miljarder kronor som en följd av åtgärderna.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons