Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men något jubileumsfirande är det inte tal om

Annons

I snart 30 år har paret Örtlund drivit motormuseum i Torsång. De har sedan dess lagt ned ungefär 1200 timmar på att fixa upp antika motorcyklar och bilar. Men några skriverier i tidningarna vill de inte veta av när det blir dags för 30-årsjubileum nästa år.

- De var här och skrev om mig för fyra år sedan när jag fyllde 65 år. Dagen efter hade vi inbrott så det vill jag helst slippa nu, säger Inger Örtlund. Hon driver sedan år 1979 motormuséet i Torsång tillsammans med sin man Erik Örtlund.
Motormuséet rymmer både antika motorcyklar och bilar. Sju av motorcyklarna har lånats in men de andra har Erik och Inger Örtlund köpt i skrotskick och sedan renoverat upp. Förutom motorcyklar och bilar finns en mängd leksaker med motoranknytning på muséet. Det var det som inbrottstjuvarna letade efter.
- De tog alla leksaker som hade ett samlarvärde, säger Erik Örtlund.
Sedan fyra år är de båda pensionärer vilket innebär att de kan ägna all tid åt sin hobbyverksamhet. Motormuséet har öppet sju dagar i veckan från midsommar till och med första veckan i augusti. För den som inte är motorintresserad finns det annat antikt att titta på.
- Kassa-apparaten är från år 1911. Den fungerar fortfarande men det är så tungt att slå in på den att jag numera måste använda båda händerna, säger Inger Örtlund.
Hon berättar att de flesta av motorfordonen kommer från trakterna kring Dalarna. Undantaget är dock den äldsta av antikviteterna, en motorcykel av märket NSU från år 1902 som har rullat på vägarna kring Mariestad. Men när Erik Örtlund får frågan vilken motorcykel han är mest förtjust i pekar han dock på en Wanderer med sidovagn.
- Den såldes ny i Gävle år 1914, fast då var det med en annan sidovagn. Den som sitter på nu har jag hittat på ett annat ställe, säger han.
Var kommer motorintresset ifrån?
- Det har alltid funnits där, jag tror vi är födda med det båda två, säger Inger Örtlund.
Men på något sätt ska ni väl ändå uppmärksamma att ni fyller trettio nästa år?
- Nej det händer väl inget särskilt direkt. Vi hade ju guldbröllop i fjol men inte firade vi det på något speciellt sätt heller, säger Erik Örtlund.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons