Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Men nöjda med affärer och jobb

Annons

Borlängeborna känner sig otrygga hemma och på stan. En otrygghet som är betydligt större än på många andra orter.
Det framgår av en undersökning som gjorts bland Borlänges befolkning.

Det är Statistiska centralbyrån som varje år frågar de boende i olika kommuner hur nöjda de är med hur saker fungerar i kommunen.
1 000 Borlängebor har fått svara på frågor i tre delar. Om hur Borlänge är att bo på, om hur kommunen sköter sin verksamhet och om vilket inflytande de boende har.

Två av tre otrygga

Just otryggheten är den fråga som Borlängeborna skiljer sig tydligt mot andra orter. På en skala från 1 till 10 på frågan om hur tryggt det är att vistas utomhus på kvällar och nätter, svarar Borlänge-borna 3,9 i genomsnitt.

Mer på andra håll

Det finns kommuner där otryggheten är större än i Borlänge. Men det är betydligt sämre i Borlänge än i de flesta av de andra städerna, där samma undersökning gjorts. På just den frågan om att vara utomhus är genomsnittet 6,0 i andra städer.

Positivt

Det kommer dock fram även positiva saker i undersökningen. Det är bättre med jobb, utbildning, kommunikationer och affärer än vad de boende svarar på andra orter.
För den verksamhet som kommunen ansvar över, så märks att Borlängeborna är mindre nöjda med förskolan än vad de boende är på andra orter. Även för grundskola finns färre nöjda. Däremot visas en tydlig nöjdhet med gång- och cykelvägar och vatten och avlopp.

Bättre med inflytande

På frågor om information, påverkan och förtroende får kommunen mer positiva omdömen än på andra orter. Däremot är det tveksamt med kommunens tillgänglighet.
På flera frågor om miljö och miljöarbete, så blir det mer kritiskt än på andra orter. Det gäller frågan om hur trivsam miljö det är, och det gäller hur lätt det är att lämna avfall och hur städat det är på returstationer.


PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Fotnot: 52 procent av Borlängeborna i undersökningen svarade på enkäten. Men de resultat som redovisas är statistiskt säkerställda.

Mer läsning

Annons