Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer utländskt kött, frysta grönsaker och korv med mindre kött är en av följderna

/
  • Lille-Mor Nilsson, kokerska, gillar att servera frukost, lunch och mellis på förskolan Målargården. Men de senaste åren har kraven på kökspersonalen ökat, tycker hon.-- Vi ska också sitta vid datorn, attestera fakturor, skriva in recept. Det känns inte
  • Carina Larsson, förskollärare, tycker att små barn ska slippa besparingar i maten, till exempel billigare korv med sämre näringsvärde. De minsta äter ju inte så stora portioner, betonar hon.Foto: JOHNNY FREDBORG

Annons

Mer utländskt kött och fläsk istället för svenskt.
Ris till köttfärssåsen istället för spagetti.
Mer frysta grönsaker i stället för färska.
Korv med lägre kötthalt.
Det blir följden av besparingar i skolmaten.

Lille-Mor Nilsson rör i storkastrullen med orientalisk köttgryta. Hon är kokerska på förskolan Målargården och lagar mat åt femtio personer varje dag.
DD gör ett besök för att fråga vad hon ser för följder av beslutet att spara på råvaror i skolmaten.

Utländskt kött

I höst ska barnen till exempel äta utländskt kött och fläsk vid några tillfällen, även korv med mindre kött i. Fetaost och oliver utgår.
Delikatessbrödet försvinner. Men det passar bättre för små barn, eftersom det är tunnare och lättare att tugga, märker Lille-Mor Nilsson. Hon räknar med större åtgång av mjukt bröd istället, som är dyrare.
- Jag tycker att det är tråkigt, säger Lille-Mor Nilsson om beslutet att köpa in billigare råvaror.
Hon vill helst fortsätta att servera spagetti till köttfärssåsen.
- Det är ju en klassiker.

Mer transporter

Carina Larsson, förskollärare, berättar om föräldramötet med information om besparingarna.
- En del tyckte inte att det spelar så stor roll, andra blev arga.
Föräldrar kritiserade också att Borlänge som är en miljökommun nu ska köpa in kött från andra länder. Det betyder ju mer transporter, säger Carina Larsson.

Orkar mer

Till Forssaklackskolan kommer vi mitt i lunch-ruschen och börjar prata med en grupp elever i sjuan. De tror inte att de senaste besparingarna spelar stor roll. De är mer kritiska mot tillagningen av skolmaten.
- Den skulle vara mer fräsch, säger Linn Dalkarls.
- Korven smakar inte som hemma, säger Elsa Drake.
Är det inte ni elever som är för kräsna?
- Det handlar inte om att vi vill ha mer pizza eller hamburgare. Men maten ska smaka godare. Då blir man mer mätt och orkar bättre i skolan, säger Emma Löf Hedberg.







KARIN SIMONSSON
0243-920 21
karin.simonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons