Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljökontoret har inventerat hästhållningen i Borlänge

/
  • Tapestry, Amanda och Elinor Karlsson bor i Yttre Svärdsjö. Byn där det finns fler hästar än folk.– Hästar är bra för hälsan, säger Elinor.Foto: Tomas Nyberg

Annons

Hästarna trivs i Borlänge.
Den slutsatsen kan man dra av kommunens hästinventering.
- Vid brister har vi uppmanat hästägaren att åtgärda dessa , säger Maj Ardesjö, miljöinspektör. Det överväldigade intrycket är att hästarna skötts om efter bästa förmåga.

Under tre år har miljökontoret inventerat hästhållningen i Borlänge. Intresset för att ha hobbyhästar har ökat explosionsartat under senare år. Vid inventeringen besöktes 778 hästar och 184 stall. Miljökontoret uppskattar att det blivit fler stall och hästar i de områden som först inventerades.

Välskötta

Resultatet är i stort sett glädjande.
- Nästan alla hästar är välskötta, säger Maj Ardesjö, miljöinspektör. De avvikelser som setts hos några hästar är att de varit tunna, överviktiga eller att hovvård har behövts.
I kommunen finns 39 hästverksamheter som inte är av hobbykaraktär, tre ridskolor, en företag som arbetar med turridning, 32 stall som arbetar med trav och tre stuterier.
Fördelningen av antalet hästtyper visar att 31 procent är ponnyer, 6 procent islandshästar, 13 procent kallblod, 18 procent varmblod, 18 procent halvblod och 11 procent fullblod.
Det finns ingen anmälningsplikt att anmäla hästinnehav om verksamheten är av hobbykaraktär.
Det är bakgrunden till att kommunen genomför inventeringen.
- Vi har en skyldighet se till djuren och förordningarna i djurskyddslagen efterlevs, säger Maj Ardesjö.

Gott betyg

Flertalet stall får gott betyg. Vissa måttangivelser i djurskydslagen är allmänna råd.
- Endast en liten del av stallen har avvikelser från minimåtten i djurskyddslagen. Det kan gälla takhöjd och utrymme i boxen. Inte sällan är stall- och boxdörrar trånga men det är ju lätt att åtgärda.
- Men vi kontrollerar även hanteringen av gödseln och tillgången till marker. Hästar kräver stora hagar. Lämplig utrymme för hästar i lösdrift är tre per hektar.

Hästyparadis

Yttre Svärdsjö är hästarnas paradis. Den lilla byn i ytterkanten av Rommehed är hemvist för fler hästar än folk.
Något byborna är lite stola över. För visst är det speciellt med 46 hästar. Travare, halvblod och ponnyer samsas om utrymmet.
Elinor Karlsson äger fyra hästar och egen ridbana i skogskanten
- Jag vet inte vad mitt hästintresse kommer från, säger hon och ger stoet Amanda en klapp på nosen. Hästar är bäst så enkelt är det bara.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons