Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöstrategiplan snart klar

Annons

När det handlar om miljöarbete är inget svart eller vitt. Det gäller att ständigt ta ställning.
-- Det är här och nu jobbet börjar, säger Unni Öhman och Johanna Ingre på kommunens kontor för Hållbar samhällsbyggnad. Borlänge kommun.

I höst presenterar kommunen sin klimatstrategi. Dokumentet talar om hur kommunen kan gå i bräschen för klimatutvecklingen och hjälpa borlängeborna att nå klimatmålen på lång sikt. Fyra sektorer berörs; samhällsplanering, transporter, byggande och förvaltning samt mat.
-- Vi hoppas kunna ändra borlängebornasbeteende genom att påverka, sprida kunskap och medvetandegöra miljöarbetet, säger de.
Varje svensk släpper ut sex ton växthusgaser per år. Den summan ska halveras fram till år 2050. Världsmedborgarens utsläpp ligger på fyra ton. I de siffrorna är industrins utsläpp inräknade. Borlängebon släpper ut 3300 kilo per år. Riksgenomsnittet ligger på 2400 kilo. Siffrorna från 2004 är de senast tillgängliga och inkluderar inte industrin.
--Resvanorna har en stor påverkan på klimatet. Borlängebon tar av gammal vana bilen alldeles för ofta. Människor i fattiga länder står för mindre utsläpp än vi i västvärlden.
Miljömålen ska nås genom samarbete mellan kommun, företag och befolkningen. Att på egen hand reducera sin påverkan med hälften är i dag näst intillomöjligt. Det visar Uppsalabon Staffan Lindbergs försök tillsammans med bland andra Uppsalaforskare, Uppsala kommun och miljöförvaltningen i Stockholm att under 2007 dra ned förbrukningen av växthusgaser till en hållbar nivå.
-- Politiska beslut och samhällsbyggnad måste ligga till grund för och möjliggöra för befolkningen att leva klimatsmart, säger Unni Öhman och Johanna Ingre.
Ett lokalt exempel på det är den utvidgade kollektivtrafiken i Borlänges tätort.
-- Det har lett till en möjlighet för individen att minska ned på bilåkandet. Många anser att en chockhöjning av bensinpriset krävs för att minska bilåkandet, säger Öhman.
Privatbilismen äri särklass den största miljöboven och släpper ut mycket mer koldioxid är industrin.
Många borlängebor skulle kunna cykla till sina jobb men tar bilen av ren bekvämlighet.
I Borlänge är många hushåll anslutna till fjärrvärmesystemet.
--Fjärrvärme är i sig bra ur miljösynpunkt. Företagen kommer in med sin spillvärme och på så sätt har vi nytta av dem. Men fjärrvärme hade vi kunnat ha även utan företagen.
Något inte många tänker på men som kan göra stor skillnad är de matval vi gör. Många kastar mat bara för att bäst före-datumet gått ut.
-- Speciellt unga gör nog så. Vi slänger på tok för mycket mat. Då har energin som gått åt för att framställa maten förbrukats i onödan. Lukta på maten och köp hem lagom, uppmanar de.
Det finns varor som flugits korta sträckor men fraktats långtmed båt. Importerade frilandsodlade tomater är bättre för miljön än tomater som odlats i oljeuppvärmda växthus i Sverige. Generellt måste vi äta mindremängd kött.
-- Piska och morot krävs. Visst känns det som ett omöjligt uppdrag emellanåt. Men vi måste jobba vidare. Förhoppningen är att alla länder ska ta miljöhotet på allvar.
-- Om vi sköter oss kan andra ta efter. Vi tror på det goda exemplets makt.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons