Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möjlig lösning på långliggande motioner från fullmäktige

Annons

Antalet obesvarade motioner i kommunfullmäktige ökar. Trots en stående ambition att korta svarstiden.
- Åldern på de äldsta motionerna har sjunkit. Men partierna lägger fler motioner nuförtiden. Därför växer högen, säger en relativt flitig motionär, miljöpartisten Nils Gossas.

De skriftliga förslagen från en eller flera ledamöter staplas på hög. Den äldsta i dag är så gammal som från november 2004 och inlämnad av Gossas själv med partikamrater. De som blir liggande längst tror han är de som kräver en redig utredning.
- Vissa är svårare att besvara än andra. Men det har även hänt att motioner helt enkelt blivit bortglömda, säger Gossas.

Max ett år

Kommunalrådet Nils Perssons ambition är att en motion aldrig ska bli liggande längre än ett år. Helst inte längre än sex månader. Det sade han redan som nytillträdd i augusti -06. Då låg 33 motioner obesvarade. Vid senaste kommunfullmäktigesammanträdet upprepade han den ambitionen i talarstolen. I dag ligger 37 stycken obesvarade.
Nils Gossas, Brita Berg och Tommy Håkansson motionerade 2004 angående starkare medborgarmakt som går ut på att kommunen ska kompensera individer som inte fått service inom utsatt tid.
- I dag är den under utredning och ett svar planeras komma någon gång denna vår. Vi kräver en genomgripande förändring på området, säger han om den aktuella motionen.
Sedan han själv ingår i majoritetssamarbetet har han dragit ned på motionerandet.

Oppositionsmotioner

- De flitigaste motionärerna tillhör oppositionen. Jag har fått en annan syn på saken. I opposition har man kanske inte samma inblick i ekonomin.
De motioner från oppositionen som går igenom är sällsynta.
- När jag själv satt i opposition minns jag en om dricksvatten i stället för läsk på fullmäktige som gick igenom. Lite på den nivån är det.
Han medger att nuvarande situation inte är optimal.
- Tyvärr ser jag ingen direkt lösning på problemet heller.
Men så här har det varit så länge jag varit politiskt aktiv. Möjligtvis ska man behandla dem i en annan ordning och exempelvis sålla ut de som inte kräver så mycket utredning, resurser och tid utan mest kända fakta. De kan man avverka snabbt och sedan avskriva från listan, säger Gossas.
Nils Persson är av samma åsikt. Framöver vill man hantera ”lätta” ärenden först. Vi är nöjda med att ha fått bort de flesta långliggare. Vissa har vi även fått respit att få vänta med från motionärerna så riktigt så illa är det inte längre.

Mer läsning

Annons