Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturlig utveckling av Domnarvsvallen

Annons

Den här veckan började maskiner gräva bort naturgräset på Domnarvsvallen. I november kan konstgräsplanen stå klar. En naturlig utveckling, menar konstgräsförespråkare.

En epok är över. Domnarvsvallen stod färdig 1925. Naturgräset har stampats av storheter som tysken Lothar Matthäus, italienske målvaktslegenden Walter Zenga och Brages tidigare mittbackselegant Conny Olsson. Under måndagen började den tas bort.
- Ett helt nytt jordvärmesystem, bär- och putslag kommer på plats tillsammans med tredje generationens konstgräsmatta, säger Bengt Ståby, planskötare på Domnarvsvallen.
Själva arbetet kommer att utföras av klubben. Men kontrollanter från Holland kommer sedan och kontrollerar utförandet. Det krävs för att garantin ska gälla.
Planskötseln och nyttjandegraden påverkar livslängden. Med rätt underhållsmaskiner ökar den. Det finns ingen uttalad livslängd på en konstgräsmatta. Kopparvallens i Falun ligger sedan åtta år. Garanti ges på fem år. Anläggningskostnaden är sex miljoner för konstgräsmattan mot tre för en naturgräsplanen. Timkostnaden blir däremot 540 kronor på konstgräsmattan jämfört med 2000 kronor på naturmattan. Sifferuppgifterna kommer från Joakim Gabrielsson, produktansvarig för konstgräsmattor på företaget Unisport Skandinavia.
- Konstgräs i Dalarna är en naturlig utveckling. Jag tror även kommunerna ser det mer som en investering och inte som en kostnad, säger Gabrielsson.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons