Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nike segrade över hundratals hundar på World Dog Show

Annons

På en av världens största utställningstävlingar för hundar gick dvärgpinschern Nike segrande ur striden. Han blev stolt vinnare bland 170 hundar av samma ras. Lika stolta är matte Lena Rydefjord och husse Andreas Eriksson.

- När man vinner är det värt all tid man lägger ned. Att få slå alla andra är en härlig känsla, säger Lena Rydefjord som är Nikes matte.

Nike korades till vinnare i klassen dvärgpinscher på World Dog Show 2008 som avslutades under söndagen på Älvsjömässan i Stockholm. Tävlingen är en av världens största och det är första gången den anordnas i Sverige. Över 20000 hundar från hela världen deltar i tävlingarna och i Nikes klass ingår 170 hundar.
- Det tävlas i tre huvudsakliga grenar: rörelse, anatomi och utstrålning, säger Andreas Eriksson. Han äger Nike tillsammans med sin fru Lena Rydefjord och en uppfödare i parets hemstad Östersund.

Hundarna går igenom de olika deltävlingarna och bedöms av en enskild domare enligt så kallad rasstandard. Vad rasstandard egentligen innebär är inte helt glasklart förklarar Andreas Eriksson.
- Eftersom det bara är en enda domare så blir det ju egentligen lite efter personligt tyckande, säger han.

När vinnarna i de respektive raserna utsetts fortsätter de att tävla mot de övriga raserna. Den slutliga vinnaren blir BIS, Best in Show och förstapriset är en bil. Nike gick dock inte vidare från den delen av tävlingen. Men husse och matte säger att de ändå är nöjda, eftersom de numera faktiskt äger världens bästa dvärgpinscher.

Paret Eriksson och Rydefjord lever ett hundpräglat liv i sitt hus i Linghed utanför Falun. Förutom att de har fem egna hundar i huset driver de hunduppfödning som alstrar två hundkullar om året. Varje kull genererar i snitt fyra hundar. Men det är bara dvärgpinscher som gäller, det har Lena Rydefjord bestämt.
- Jag ville ha en hund som kunde följa med mig till stallet så jag valde en dvärgpinscher och på den vägen är det. De är pigga och energiska, det passar vår livsstil, säger hon.

Livsstilen hon syftar på handlar som sagt mycket om hundar, men inte enbart. Lena Rydefjord veckopendlar till Borlänge där hon har ett hunddagis tillsammans med Andreas syster Linda. Dessutom arbetar hon som veterinärassistent på ATG-kliniken i Borlänge. Andreas Eriksson i sin tur pendlar till Uppsala där han jobbar som restaurangchef. Men paret har precis bestämt sig för att korta ned restiderna. Därför letar de just nu hus i Borlänge.

Andreas Eriksson säger att det föll sig naturligt att de skaffade många hundar. Däremot var det inte lika självklart att de skulle ställa ut hundarna.
- Jag blev faktiskt i stort sett intvingad i det här med att att ställa ut. Jag har alltid tyckt att det är skitlöjligt att trippa runt med små hundar i koppel. Nu två år senare har jag gett upp både fotbollen och sportbilen, säger Andreas Eriksson. Han berättar att de tävlat ungefär 16 gånger det senaste året.


LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons