Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nominerad till Änglamarkspriset för sin miljöinsats

Annons

Åke Persson på Borlänge kommun är en av tio finalister till Coops Änglamarkspriset 2008. Nomineringen grundar sig i att Åke var en av initiativtagarna till att kommunen började samordna sina matvarutransporter. Därmed har han chans att kamma hem hundra tusen kronor.

Årets tema på tävlingen är mat och klimat. Miljöpriset delas ut för sjunde året. Priset syftar till att uppmärksamma och uppmuntra personer som gör förtjänstfulla insatser för miljön. Den första oktober infaller Coop-dagen. Då utses också vinnaren som kammar hem 100000 kronor. Vinnaren ska röstas fram via Coops hemsida under sommaren.
- Jättetrevligt. Vi har slitit länge. Att jag får personifiera många människors hårda jobb är förstås smickrande. Idén var väl från början bortgångne Börje Mattssons. Jag har förfinat hans ide och spridit den över landet, säger Åke Persson.
Sedan sju år tillbaka använder sig Borlänge kommun av den nya modellen som går ut på att upphandla mat för sig och transporter för sig. Vinnarna är många. Personalen, miljön med färre transporter och därmed trafiksäkerhetsvinster.
- Vi bröt en struktur och byggde upp en egen som vi själva har grepp om. Vi såg igenom den gamla och bytte system. De stora grossisterna har fått färre transporter men annars finns bara vinnare, speciellt personalen och miljön. Ytterligare vinnare är lokala leverantörer, bönder och småskalig livsmedelsindustri. Vi har fått fler lokala aktörer i nätet, säger Åke Persson.
Intresset för systemet är stort. Åke Persson har varit i Norge och Danmark samt flera svenska kommuner och pratat varmt för systemet. Stockholms stad har infört ett liknande system med andra varor.
- Det här är framtiden. Intresset är stort. LRF är en intressent. Naturligtvis är jag tacksam för att Borlänge kommun till skillnad från andra kommuner vågat introducera systemet. Det höll hela vägen.
Vad han ska göra med pengarna om han vinner vet han inte.
- Har inte ens funderat på det. Hur det går? Inte en aning.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se


För att rösta och se övriga nominerade till Änglamarkspriset gå in på Coops hemsida.

Mer läsning

Annons