Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu bildar de en lokal hyresgästförening

Annons

Missnöjet med bostadsbolaget Stora Tunabyggens skötsel av området Tjäna ängar i Borlänge är så stort att en grupp hyresgäster bildar en lokal hyresgästförening för att själva försöka förbättra boendet.

Hyresgästen Joacim Strömberg är en av dem som anser att situationen nu är ohållbar. Det som främst brister är den yttre miljön, tycker han.
- Nu ligger det sopor i högar på gården, gräset klipps högst två gånger i månaden på sommaren och reparationer skjuts på framtiden. Det är sådant som man måste börja ta tag i för att man inte själv ska tycka att man bor på ett skitställe.

Ska bilda styrelse

Snart ska hyresgästerna ha ett möte för att bilda en styrelse och april hålls ytterligare ett.
- Jag hoppas att fler kommer att ansluta sig till oss, säger han även om han inte tror att det kommer att bli någon ” rusning ” till föreningen.
Enligt Strömberg måste det dessutom göras något åt uppdelningen mellan de boende.
- Det bor mycket invandrare här och det är inte meningen att de ska vara rädda för oss svenskar och tvärt om. Vi bor här tillsammans och ingen ska vara rädd, säger han.
De boende är också missnöjda med hur de behandlats av Stora Tunabyggen.
- Som det är nu lyssnar inte Stora Tunabyggen om det ringer någon och har synpunkter, säger Joacim Strömberg.
Exempelvis blev man för en tid sedan hänvisade av Tunabyggen till störningsjouren när studenter ställde till med oväsen.
- När den kom blev det tyst i tio minuter, sedan började oväsendet igen, uppgav en anonym källa då.

Hoppas på bidrag

Föreningen, som ska heta hyresgästföreningen Kornstigen, hoppas få bidrag från kommunen. Om inte är de beredda att försöka själva ändå:
- Då lägger vi ned mer tid själva.
Gruppen kommer att gå ut med en enkät till alla boende i området. Detta för att ta reda på hur folk mår och vad som skulle kunna få dem att må bättre.
Lena Lundberg på Tunabyggen välkomnar lokala hyresgästföreningar.
- Det är bra att folk engagerar sig. Ordningen i områdena bygger på att hyresgästerna sköter källsorteringen och annat. Vi vet att det fungerar dåligt vid just den källsorteringsstationen och ska se vad vi kan göra.
AXEL CLARSTRÖM
Praktikant

Mer läsning

Annons