Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu får han betala kommunens rättegångskostnader

Annons

Det handlade om hundratusentals kronor.
Men vårdbiträdet som stämt Borlänge kommun för att han avskedats förlorade i Falu tingsrätt.
Istället ska han betala kommunens rättegångskostnader på 74 164 kronor jämte ränta.

Vårdbiträdet var anställd som vårdare på ett av kommunens äldreboende. Han avskedades från sin anställning i november 2005. Grunden för avskedandet var hans agerande mot vårdtagarna. Han stängdes av från arbetet efter att anställda hört en vårdtagare upprepade gånger skrika ” slå mig inte ” samtidigt som han befunnit sig inne i vårdtagarens rum.
En tid efter den händelsen gjorde arbetskamraterna sex Lex Sarah-anmälningar mot honom.
Tingsrätten fann det styrkt att vårdbiträdet brustit i omsorgen och vid sex tillfällen uppträtt aggressivt i ord och mot vårdtagarna.

Laglig grund

Utifrån vad som framkommit i förhandlingen anser Falu tingsrätt att kommunen har laglig grund för uppsägningen.
För kommunen som vårdgivare är det viktigt att såväl vårdtagare och anhöriga kan lita på personer som kommunen anställt i vården klarar att utföra vårdarbetet, skriver tingsrätten i domen. Inte minst är det angeläget i kommunens äldreomsorg med särskilt utsatta vårdtagare som har svårt att ta till vara egna intressen.

Stämde kommunen

Mannen stämde Borlänge kommunen och krävde att uppsägningen skulle ogillas. Han krävde ett skadestånd på 150 000 kronor och ekonomisk ersättning för utebliven lön motsvarande 283 748 kronor.
Svenska Kommunalarbetareförbundets valde efter förhandlingarna om avskedandet att inte företräda honom i tvisten med kommunen. Kommunen har bestridit samtliga yrkanden.
Mannen har i tingsrätten förnekat att han gjort sig skyldig till fysiska och psykiska övergrepp mot enskilda äldre. Istället anser har att han blivit utfrusen och mobbad på arbetsplatsen.
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons