Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny skatehall rymmer både stadslandskap och klättervägg

/
  • Grabbarnas tjat på att få börja åka, fick KFUM:s Bo Nyman att besluta om smygpremiär på den nya skatehallen. Men tjejerna är få...FOTO: TOMAS NYBERG
  • Erik Nylander Backolarsflyger fram med sin skatebräda i nya hallen på Södra Backa. FOTO: TOMAS NYBERG
  • Nya skatehallen ska invigas i januari säger Bo Nyman. Vid det laget ska de nyare och brantare klätterväggarna ha byggts klara.FOTO: TOMAS NYBERG
  • På kö till skaten.... Erik Nylander Backolars, Jesper Mattsson och Patrik Johansson är några av de 1400 medlemmarna i KFUM som väntat tåligt på att skatehallen ska tas i bruk.FOTO: TOMAS NYBERG

Annons

Två års planering är över.
I tisdags var det smygpremiär på den nya skatehallen på Södra Backa. Grabbarna står redan i kö utanför KFUM:s lokal för att få komma in till en av de största hallarna norr om Stockholm. Men invigning blir det först i januari.
- Vi vill också ha klätterväggen klar, säger Bo Nyman som på det här viset gav KFUM:s medlemmar en tidig julklapp.

Det slamrar, bankar och fräser inne i skatehallen när grabbarna drar igång på sina rullande brädor. De hoppar över hinder, kanar längs järnrör, flyger över trappsteg och snurrar med sina brädor på höga, uppbyggda kullar. Tusen kvadratmeter inomhus-yta förvandlas just nu till stadsmiljö med trappavsatser, slänter, och murar.

Stadsmiljö

- Vi ska ställa upp träd och buskar för att förstärka intrycket av stadsmiljö. Men vi kunde inte vänta längre på att släppa in ungdomarna. Dom har väntat länge nog, säger KFUM-s ledare Bosse Nyman.
Den första skatebanan byggdes 1997. Efter tre ombyggnationer beslutade föreningen i fjol att satsa större.
- Totalytan är densamma som förut. Men vi har samlat hela anläggningen till ett. Skateåkare och klättervägg ligger på samma ställe. Vi har handikappanpassat och fått nya personalrum och duschrum.
Lokalhyran betalas av kommunen. Föreningen står för ombygget och personal (två heltidsanställda och ett tiotal timanställda). Andreas Lönnberg är snickare och skateåkare och den som skissar och format åkattraktionerna. Däribland en jättehög drive där det krävs hjälm för att åka.

Lånar ut hjälmar

- I övrigt har vi inget hjälmtvång i likhet med liknande anläggningar i landet. Men vi har hjälmar att låna ut. Och många - inte minst inlinesåkarna - har hjälm, säger Bo Nyman.
Hur regeln blir i den ännu inte färdigkonstruerade bowlen, som kan liknas vid ett njurformat badkar, är oklart.

Intresset stort

- Den attraktionen har vi heller ännu inte sponsrad, men vi kör igång ändå, säger Bo nöjd över ungdomarnas positiva omdömen så här långt.
Intresset för den nya hallen är också stort. Bara under den stund DD besökte anläggningen vällde ungdomar in.
- Det är vårt mål; att erbjuda ett alternativ för ungdomar.
Men skate är väl ändå en utomhusaktivitet?
- Jo, och på sommaren ska ungdomarna vara ute och åka. Därför blir kanske vår nästa utmaning och vision att bygga en utomhuspark. Men vi vet inte än hur kommunen skulle ställa sig till det.
KERSTIN ERIKSSON
0243-92020
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons