Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På den populära Lego-skolan byggs det många robotar

Annons

På Framtidsmuseet bygger 17 killar och 3 tjejer med lego hela veckan. De gör robotar och film. Nu rustar de för krig. De två rummen på Framtidsmuseet är fulla med lego, robotar och barn. Ljudnivån är hög. På ett bord står två robotar och slåss. I rummet bredvid visas lego-filmen ”hajen”.

Melodie Frimodigs och Cornelia Davidssons robot heter Castor, fast den kallas flower power. Den är byggd för att inte kunna välta med en stor platta framtill. Den kan spela golf och slåss.
- Det är inte så många tjejer som tycker att det är kul med teknik och byggande. Men tjejer kan också bygga robotar, säger Melodie.
Hon gillar framtiden och att bygga med lego hemma. Hon tycker att det är roligt när det är lite svårare grejer, som robotar. När det är 17 killar i gruppen är det lätt att de tar över.
- Lite så är det ju. Men så känner man ofta annars också, säger hon.

Det blir krig

Från början var det meningen att robotarna skulle tävla i olika grenar, som att svänga mellan koner och göra saker på tid. Men ledaren Peter Breuss har fått tumma lite på det.
- Det är svårt att styra dem. De vill bara kriga med robotarna. På fredag ska vi ställa upp alla tio på bordet så får de slåss mot varandra, säger han.
Krigsövningarna är redan i full gång. På bordet har Melodies och Cornelias robot trasslat in sig i en annan. De är inte rädda att de ska gå sönder inför den stora dagen.
- Vi har byggt ihop dem många gånger, så vi vet hur man gör, säger Melodie.
På lego-skolan har man fått riktig proffscoaching under veckan. En av ledarna är Klas Löfstedt som vunnit massor med lego-tävlingar. Med sitt lag har han vunnit alla tävlingar i Sverige och Skandinavien. Han har även varit på World Robot Olympics i Taiwan.
-Där hade vi inte en chans, säger han och skrattar.

Populärt

Lego-skolan på Framtidsmuseet är populär. De har knappt annonserat men var ändå tvungen att lotta ut platserna. Både Klas Löfstedt och Peter Breuss tycker att det är kul med lego-skolan.
- Det är ju lite kaos. Barnen ser inte det röriga. De ser konstruktioner. Ligger det legobitar överallt tar de och bygger ihop dem till något, berättar Peter Breuss.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons