Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendlarprojekt i Falun och Borlänge startar måndag

/

Annons

Nästa vecka startar pendlingsprojektet i Falun och Borlänge. Sammanlagt 79 personer ställer bilen för att i stället ta buss eller cykel till jobbet.
- Primärt mål med projektet är att minska koldioxidutsläppen, säger projektledare Johanna Ingre på hållbar samhällsbyggnad i Borlänge.

33 personer i Borlänge och 46 i Falun har accepterat villkoren för att delta i projektet. Under två månaders tid ska de ställa bilen på väg till jobbet. Två telefonintervjuer ska också genomföras. För ”besväret” får de åka gratis buss till jobbet under tiden projektet pågår.
- 350 hushåll i Borlänge har tillfrågats. Målet var tio procents deltagande. Vi nådde inte riktigt dit men är nöjda med uppslutningen ändå. Flera från andra bostadsområden har hört av sig och ville delta, säger Ingre.

46 faludeltagare

I Falun knackade man på hos 339 hushåll. 252 var hemma och fick personligt besök. De som inte var hemma fick information i lådan.
- Folk tycker det är bra att vi engagerar oss. Nu ser vi fram emot projektet med 46 deltagande i Falun, säger Mathias Westin, projektansvarig, Falu komun.
Ett annat mål är att få hälften av de deltagande att fortsätta pendlandet i sex månader efter projekttidens slut. Därtill kommer målet om minskade koldioxidutsläpp om i snitt 1 400 kilo per år och testresenär. I maj sker en utvärdering av projektet.
- Då ser vi vad vi i övrigt uppnått med hela projektet. Exempelvis deltagarnas egna uppfattning, hur resandet fungerat, framtiden och hur de i övrigt använt kortet, restider och så vidare, säger Ingre.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons