Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prognos pekar på stort underskott

Annons

Ett underskott på närmare tio miljoner kronor för tiden januari till april uppdagades i gymnasienämnden. Efter en analys lugnade man sig.
- Vi har fler elever i verksamheten än vi budgeterat med, säger Jan Bohman, gymnasienämndens ordförande.

Verksamheten i Säter pekar på ett överskott på 369000 kronor. I Borlänge visar prognosen däremot på 9 654000 kronor minus. Oron för att drastiskt ha dragit på sig för stora kostnader infann sig. Vid gymnasienämndens sammanträde för en månad sedan beslutades att förvaltningschefen analyserar vad underskottet beror på.
- Vi har inte bedrivit den ekonomiska verksamheten felaktigt utan utökat den. Så ser analysen ut. Innan den var gjord var vi livrädda för att nåt dragit iväg. Så verkar det inte vara. I stället ser det ut som verksamheten går plus.
Enligt gymnasienämndens ordförande är det främst ett ökat antal elever i gymnasieskolan som står bakom underskottet. Antalet ligger i dag på en rekordnivå. De 2600 elever i Borlänges verksamhet är 98 elever fler än man budgeterat med.
- Varje elev kostar i genomsnitt hundra tusen kronor. Där har vi i princip hela underskottet. I dag är det också fler elever än någonsin som läser på gymnasiet. Därtill kommer invandringen som också den ger fler elever.
Själva orsaken till felräkningen tros vara att nämnden, på grund av kommunens tidigarelagda budgetprocess, tvingats lämna in prognosen tidigare än vanligt. Därmed har man inte kunnat förutse alla kostnader. Finansutskottet får nu skjuta till pengar för att reglera budgeten.
- Borlänges gymnasieutbildning kostar något mer än riksgenomsnittet. Det beror på kvalitet med lärartäthet och ganska nya lokaler.
Nu har elevantalet nått sin peak. I framtiden väntar ett sjunkande antal.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons