Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiska oron enda faran

Annons

Det är inte den ekonomiska krisen som utgör hotet i Dalarna i dessa dagar som kantas av nedläggningar och massuppsägningar. Faran är att tro att Dalarna befinner sig i en kris.
- Hotet är alltså egentligen psykologisk. För vi kommer att klara oss bra. Vi kommer inte att drabbas som de andra länen. Vi ska leva som vi gjort hittills. Köpa bilar och bostäder, åka på semester, handla. Vi ska lyfta fram ljuspunkterna. För de finns.
Det säger prognosmakaren Janne Sundkvist på Arbetsförmedlingen i Dalarna.

Han var förste föreläsare när Jobbmässan i Borlänge öppnade sina portar på torsdagen. Han hade fått till uppgift att tala om hur arbetsmarknaden ser ut.
Han gav därmed idel lugnande besked - trots de senaste veckornas allt mer högljudda oro.
- Dalarna är en av tre regioner i landet som inte kommer att drabbas. Vi blir inte utsatta för den här krisen beroende på strukturen i vårt län. Vi har basindustrin men vi har inga underleverantörer till bilindustrin, ingen stor finansektor och ingen IT-sektor där den här lågkonjunkturen nu slår som snabbast och hårdast.
Tvärtom pekar Janne Sundkvist på att det finns en stor efterfrågan på arbetskraft i just Dalarna. Medan andra län visar upp varsel på hundratals ja, tusentals personer, hade Dalarna bara 170 varsel förra månaden.
Janne Sundkvist pekade också på den demografiska kurvan för Dalarna.
- Hittills har vi haft cirka 3000 personer som årligen gått i pension. De närmaste åren ökar det till 4500. De jobb dessa människor lämnar ska någon annan ta över. Så möter vi lågkonjunkturen.
han tillbakavisar därmed påståenden att inget görs för exempelvis långtidsarbetslösa.
- Visst gör det. I mitten på 90-talet hade vi 25.000 som var arbetslösa eller hade åtgärder. Idag är den summan bara 5500 personer.

KERSTIN ERIKSSON
0243-92020
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons