Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningspersonal tränade sittstolsliftolycka

Annons

Romme Alpin under tisdagseftermiddagen. En sexstolslift lossnade och föll till marken. Två andra gled in i varandra.
Sammanlagt tio skadade och en död.

Scenariot var det värsta tänkbara. Som tur var det bara övning.
Ambulanssjukvården, räddningstjänsten, SOS Alarm, Romme Alpin samt sjukvården Falu lasarett genomförde en samverkansövning. Åtta ambulans- och sex räddningstjänstpersonal deltog. Elever från Hagagymnasiets samhällsprogram med inriktning på räddning agerade skademarkörer.

Ovanliga olyckor

Aktioner av det här slaget utifrån verkliga olyckor är ovanliga. Det är sällsynt med sittstolsliftolyckor i Sverige och med räddningsinsatser i terräng som kräver bandvagn.
- Det är faktiskt första gången vi övar i terrängen på det här viset. Olyckor med nya stolsliftar är högst ovanliga. Gamla som skruvats fast för hand är mer olycksdrabbade, säger Bengt Wahrén från ambulanssjukvården i Borlänge.
En bandvagn kan åka i drygt 50 kilometer i timmen. Om avståndet till olycksplatsen överstiger ett visst antal mil så transporteras den med lastbil.
Under aktionen för Wahrén protokoll om tid och insats. Bland annat. Någon filmar också. Insatsen ska utvärderas.

Varierande

- Vilka insatser som behövs varierar väldigt med olyckorna även om några parametrar är fasta, säger han.
Under säsong finns det minst två ambulanssjukvårdare plus skotrar i skidanläggningen. Skulle olyckan vara framme kan de snabbt sätta igång räddningsarbetet.Man räknar med att det för övriga insatsstyrkor skulle ta ungefär 20 minuter att komma på plats till Romme Alpin.
- Det kan ju variera. Ju längre bort från allmänna vägar desto längre tid tar det att komma på plats.

Fältsjukhus

Ett litet fältsjukhus upprättas i en av bandvagnarna. Tidig kontakt med sjukhus är viktig främst för planering för eventuella operationer. Med många skadade görs en noggrann prioritering. Fältsjukhusets uppgift är att hålla de skadade varma och för stabilisering av allmäntillståndet.
Övningarna ute i Romme Alpin ska upprepas i dag och i morgon eftermiddag. Förmiddagarna ägnas åt finslipningar.

Mer läsning

Annons