Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radiostyrd SM-final i Romme i helgen - Air Combat med modellflygplan

Annons

Efter två dagars kamp återstod sju piloter för den slutliga striden där det på given signal gäller att förgöra fienden. Det handlar om svenska mästerskapen i Air Combat med modellflygplan och det är inte några vanliga piloter som sköter spakarna.

- Jag har sett riktiga piloter pröva på det här men de klarar ofta inte att köra modellflygplan. Man sitter ju inte inuti flygplanet som de är vana vid, vilket gör att man måste tänka allting tvärtom hela tiden, säger Denny Fritsche. På söndagen blev han svensk mästare i Air Combat som gick av stapeln i Romme.

Tävlingen körs med modellflygplan som byggts för att likna stridsplan från andra världskriget. Under sju minuter ska piloterna styra sina plan och förgöra sina motståndare genom att klippa av en pappersremsa som fästs efter planet. Tävlingen pågår under två dagar och alla piloter kör tre heat vardera. I varje heat tävlar sju plan mot varandra och varje avklippt motståndarremsa ger poäng. Allt avslutas med en final för de sju som plockat mest poäng.
- Sm arrangeras varje år och i år är det Borlänge som står för det hela. Det är ungefär 60 personer från landets olika modellflygklubbar som sysslar med Air Combat, säger Tomas Feldt som är tävlingsledare.

Mikael Kilbro, som tävlar för klubben RFK Viggen från Borlänge, låg på en femteplats totalt inför sm-finalen. Efter att ha klippt av pappersremsan på tre motståndarplan körde han upp sig ytterligare och slutade på en tredjeplats. För fyra år sedan lockade en kompis honom till att börja köra modellflygplan. Av de olika tävlingsformer som finns är just Air Combat det han gillar bäst.
- Det handlar om spänningen. Att man ska jaga varandra istället för att bara köra runt och visa upp sig som man gör i de andra typerna av modellflygplanstävlingar, säger han.

Mikael Kilbro tränar Air Combat ungefär en gång i månaden. Då träffas han och några andra entusiaster och testar sina stridsplan. Träningen sker året runt och på vintern är det inomhusflygning i gymnastiksalar som gäller.

De sju finalisterna slapp dock konkurrens från en världsmästare i år. Oscar Cederlöf, 20 år, från Säter har nämligen tagit timeout. Förra året vann han sm, vm och svenska cupen i Air Combat.
- Jag är ju en tävlingsmänniska och eftersom det gick så bra förra året så hade jag inte den rätta gnistan i år. Men när man står och tittar blir man sugen och nästa år är jag förmodligen med igen, säger Oscar Cederlöf.
I finalen fungerade han istället som coach åt sin klubbkamrat Roger Eriksson.

LINUS HELLERSTEDT
023-47508
linus.hellerstedt@daladem.se

Mer läsning

Annons