Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ser du den bäst utan att skada ögonen

Annons

Idagf är det solförmörkelse. Under två timmar mitt på dagen är halva solen skymd av månen. Men titta inte på solen utan rätt hjälpmedel. Du kan skada ögat.
Speciella glasögon eller en kikare som du projicerar med, är de bästa sätten.

Ungefär vart annat år kan vi se någon typ av solförmörkelse. Den som kan ses i morgon är total efter ett smalt band från Arktis över Sibirien mot Kina. Där är solen helt förmörkad under 2,5 minut. I Sverige är förmörkelsen ungefär 80 procent i norr och 40 procent i söder. Här i Dalarna är det ungefär 50 procents solförmörkelse.

Tänk dig för

Mellan 10.37 och 12.43 kan man se solförmörkelsen. Som bäst syns den 11.39.
Men tänk dig för innan du vänder ansiktet upp emot solen. Om du tittar rakt in i solen riskerar du att få skador på ögonen för resten av dit liv. Det är inte bättre med solglasögon heller. Tidigare har man talat om att ha sotade glasögon, men även det varnar nu experter för.
- Det kan finnas repor i sotningen, säger Håkan Sandin på Framtidsmuséet i Borlänge.

Hjälp av kikare

Endera kan du köpa speciella glasögon enbart för solförmörkelse, och med dem kan du titta på solen. Det enklaste är dock att du tar en kikare och riktar mot solen, kanske med ett stativ. Men titta aldrig i kikaren. Utan låt solen lysa genom kikaren mot en bakgrund.

Kikare uppställd

Vill man se det hela i en stor kikare, kan man gå till Framtidsmuséet i Borlänge, där en tubkikare med ett starkt filter finns uppställd.
- Vi har haft ett par hundra vid tidigare solförmörkelser berättar Håkan Sandin.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons