Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sade upp sig för tidigt - förlorade tvist i Arbetsdomstolen

Annons

En chef vid en av Borlänges livsmedelsbutiker har förlorat en tvist om premieutbetalning i Arbetsdomstolen. Därmed går mannen miste om 130 000 kronor.

Han jobbade tidigare i Umeå. Där blev han utsedd till årets ledare och hans arbetsplats fick utmärkelsen som landets bästa Coop Forum-butik. Erbjudandena från konkurrenterna lät inte vänta på sig. I december 2006 blev han erbjuden jobb i Borlänge. Han lämnade in en skriftlig avskedsansökan den 18 januari 2007. Arbetsgivaren anser dock att mannen redan innan årsskiftet sagt upp sig muntligt och därmed inte heller är berättigad del av butikens vinst från det året. Enligt avtalet måste man vara anställd vid årets utgång och inte heller gå på uppsägningstid.

Avgjort i AD

Nu har tvisten avgjorts i Arbetsdomstolen som anser att han redan i december 2006 låtit företaget förstå att han avsåg byta jobb. AD grundar domen på det faktum att den förre arbetsgivaren redan i december vidtog en rad åtgärder såsom att tacka av honom, utse en tillförordnad chef, annonsera efter en ny stormarknadschef och lägga ut information på företaget hemsida om att mannen skulle lämna sin tjänst.

Ingen uppsägning

- Jag uppgav i december att jag blivit erbjuden nytt jobb. Ett erbjudande jag sa att jag trodde jag skulle acceptera. Men det var ingen uppsägning enligt mig, säger han.
Han hade innestående semester att ta ut. Den sträckte sig över nyårsskiftet.
- De ville att jag skulle finnas tillgänglig efter semestern. Då anser jag mig jobba kvar på företaget. Jag uppgav också för min eventuellt nya arbetsgivare att jag i såna fall inte kunde börja förrän i mars, efter uppsägningstiden.

Överraskning

När han fick erbjudandet om jobbet i Borlänge visste han inte hur stor premien skulle bli.
De sista månaderna hade gått lite knackigt. Att vinsten blev så stor som den blev kom som en överraskning. Därför valde han att få det prövat. Utan framgång.
- Men det är bara att gå vidare. Jag trivs bra i Borlänge. Men min tidigare arbetsgivare känns lite dumsnål. Jag levererade ju faktiskt ett fantastiskt resultat hos dem och min nya arbetsgivare i Borlänge är ju ingen direkt konkurrent. De blev sura för att jag slutade.
KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons