Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småbarnsföräldrarna fortsätter kampen för en säkrare lekplats på Rostungsgränd

/
  • Grönt och lummigt. Lekplatsen på Rostungsgränd hade varit en idyll om inte folk körde bil på cykelvägen utanför.– Sikten är skymd och risken är stor att barn springer rakt ut framför en bil, säger Mats Gustafsson.
  • Sofia Stenberg lägger fram sina förslag för en säkrare lekplats. Kravet på hinder på cykelvägen för att hindra olovlig biltrafik kunde hon inte tillmötesgå.– Det finns risker att placera betonsuggor på cykelvägar, sa hon.

Annons

Det dröjer innan det blir grindar på cykelvägen vid lekplatsen på Rostungsgränd.
Det beskedet fick småbarnsföräldrar i Barkargärdet när de träffade landskapsarkitekten Sofia Stenberg.
Däremot ska sly runt lekplatsen bort och varningsskyltar sättas upp.
– Vi har kommit en bit på väg men vi är inte nöjda förrän vi får stopp på biltrafiken på cykelvägen, säger Mats Gustavsson, kontaktperson för namninsamlingen för en barnsäkrare lekplats.

Problemet vid lekplatsen är att bilister använder cykelvägen utanför lekplatsen som en genväg. Ett lagbrott som även en del boende i Bakargärdet struntar i. Enligt uppgift genar även landstingsbilar den vägen. Sly runt lekplatsen och skymmer sikten.
– Det är mycket barn på lekplatsen och risken är stor att att någon springer ut rakt framför en bil, säger mamman Anna-Karin Gustavsson.
Ett tiotal föräldrar med barn träffade Sofia Stenberg i lekplatsen. Hon lovade att buskarna mellan staketet och cykelvägen ska bort. Hon lovade att Borlänge Energi kommer att göra en trafikmätning på cykelvägen.
– Det är många som vill ha grindar för att hindra trafik, säger hon. Vad jag har förstått är trafikavdelning väldigt restriktiv med att sätta upp grindar. I första hand måste vi hitta andra lösningar.
Hon förslog att staketet runt lekplatsen förlängas och fållor i öppningarna för att hindra barnen att springa rakt ut.
Buskaget mellan staketet och cykelvägen tas bort. Efter diskussion med Mats Gustavsson gick hon även med på att större buskage och häggar skulle beskäras och kvistas.
– Jag vet att också att barn uppskattar att det finns gröna gömmor i en lekplats, säger hon.
Hennes förslag var att gallringen skulle ske i etapper. Några större syrenbuskar ville hon ha kvar.
– Vi börjar att rensar längs staketet. Tycker ni inte det blir bra får vi göra mer.
Föräldrarna kommer att ta kontakt med trafikavdelningen på Borlänge Energi och trycka på för åtgärder för en bilfri cykelväg. Det märktes en viss besvikelse över att ingen från trafik var på plats.
Sofia Stenberg spolade förslaget att placera betongsuggor i vardera ändan av cykelvägen för att förhindra bilkörning.
– Försök ta kontakt med de som kör bil på cykelvägen. En cykelväg ska hållas öppen. Cyklister har svårt att se betongsuggor.
– Vi får ansöka om att sätta ut blomlådor istället, föreslog Paula Pitkänen.
Förslaget ska föras fram till Lena Tysk på Borlänge Energi. Föräldrarna krävde också att varningsskylten Lekande barn sätts upp i vardera ända av cykelvägen. Ett krav som Sofia Stenberg lovade föra vidare.
– Röjningen av buskarna kan göras omgående däremot vet jag inte när staketet och fållor är på plats men det blir i sommar.

HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons