Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sociala tycker att hon kan bo hos sin mamma som misshandlat henne

/

Annons

Hon är 18 år och går i gymnasiet.
Men med socialförvaltningens goda minne är hon utan bostad. Socialförvaltningen menar att hon skall bo hos sin mamma - som är dömd för misshandel av henne.
- Jag går runt och bor hos kompisar, säger Anna.

För sex år sen blev situationen för svår för Anna. Hon bodde med sin mamma och sina syskon. Men mamman och Anna kunde inte bo tillsammans.
- När mamma var borta, var jag tvungen att vara vuxen och ta hand om mina syskon. När hon var hemma var jag ett barn.
Det var mycket bråk och relationen mellan mamma och dotter blev en fråga både för polisen och socialförvaltningen.
- Jag ville bo kvar hemma och få hjälp, men socialen ville att jag skulle bo nån annanstans.

Socialen har bytt fot

När Anna var 16 år ville socialförvaltningen att hon skulle bo i en av förvaltningens lägenheter, ett så kallat ungdomsboende.
Nu har ungdomsboendet avvecklats, och Anna vill kunna bo själv.
Men nu säger plötsligt socialförvaltningen nej. I dag finns det domar från både tings- och hovrätt, där mamman dömts för misshandel av Anna. Ändå anser handläggarna på socialförvaltningen att hon ska bo hemma.

Ingen betalar

För några veckor sedan togs beslut om att hon inte skulle få bo i lägenheten längre. Häromdan togs beslut om att dra in försörjningsstödet, eller socialbidraget som vi säger till vardags.
Nu är Anna utan bostad.
- Jag pratar inte med mamma och jag kan inte bo där, säger hon.
Socialförvaltningen anser dock att hon ska bo hos mamman. Ska hon bo i egen lägenhet ska mamman betala den och försörja dottern.

Överklagat

Annas mamma säger till DD att det inte fungerar att Anna bor hos henne. Hon säger också att det är omöjligt för henne att stå för kostnaderna för ett eget boende.
Mitt i mellan socialförvaltningens ansvar och mammans ansvar, står en 18-åring utan både bostad och försörjning.
En möjlighet Anna har är att hoppa av skolan. Då övergår försörjningsansvaret från mamman till Anna, och då kan socialförvaltningen bli ansvarig för hennes försörjning.
För några veckor sedan överklagade Anna beslutet att hon inte skulle få ett eget boende. Hon gick till länsrätten.
Anna ser det som om hon har tre val. Bo på gatan, bo i dyrt familjehem eller i egen lägenhet med bistånd från socialförvaltningen.
DD har varit i kontakt med socialförvaltningen som inte vill uttala sig i enskilda ärenden, men enhetschefen Thomas Ahlin säger.
- Jag kan inte uttala mig i det enskilda ärendet. Jag känner inte till det. Men det är bra att hon överklagar till länsrätten. Säger länsrätten något annat, så ska vi naturligtvis rätta oss efter det.
PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Fotnot: Anna heter någon annat i verkligheten.

Mer läsning

Annons