Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialbidragstagandet förväntas öka när fler går ur A-kassan

Annons

Socialbidragstagandet har ökat i Borlänge kommun. Risken är stor att det kommer att öka ytterligare. Tomas Ahlin, tf socialchef, är orolig för att regeringens reformer gör att fler måste ha socialbidrag.
- Vi känner av det redan, säger han.

I Borlänge är budgeten för socialbidrag 50,1 miljoner. Tomas Ahlin tror att man måste skjuta till åtminstone tre miljoner extra i år. Hårdare regler för sjukersättning är en av anledningarna till att fler behöver bidraget. I Borlänge tror man att minst 70 personer kommer att drabbas.
- Det här är ett jättestort problem. Många människor kommer att hamna i svår kris.
Att många har gått ur A-kassan på grund av höjda avgifter är något socialförvaltningen kommer känna av. Om konjunkturen går ner kommer fler bli arbetslösa. Är de inte med i A-kassan står de utan ersättning.
- Det här är en tickande bomb, säger Tomas Ahlin.
Även hårdare regler för förtidspension kommer att märkas.
- Om andra myndigheter inte kan göra det de ska så kommer många att falla igenom. Då hamnar de hos oss istället, säger han.
Antalet hushåll som får socialbidrag har ökat i år. I januari hade man 657 hushåll och i juli var man uppe i 758, alltså en ökning på 16 procent.
- I varje hushåll bor det ofta flera så det handlar om mycket folk. En så här stor ökning har vi inte sett på länge. Det är också en hint om att det kommer en enorm ökning framöver, säger Tomas Ahlin.
Att det ökar beror inte bara på de nya regeringsreformerna. I Borlänge har man tagit emot mycket flyktingar. De två första åren får de stöd av staten. Får de inte jobb innan dess hamnar de hos kommunen istället.
- Vi har många på gång över nu. De lyckas inte få något jobb. Det är ett samhälleligt problem att de inte bli integrerade.
Det är alltid några personer som får socialbidrag i långa perioder oavsett hur arbetsmarknaden ser ut. När de väl hamnat i utanförskapet kan de inte ta sig ur det. Tomas Ahlin ser en tendens i hela landet att utanförskapet ökar.
Många ungdomar kommer också till socialen. I slutet på 80-talet och början på 90-talet hade vi en babyboom i Sverige.
- Det är alltid ett antal ungdomar som inte lyckas få jobb. Ju större årskullar desto fler blir det, säger Tomas Ahlin.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons