Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska Husgruppen säger upp 19 anställda

/
  • – Det finns en oro bland anställda att krisen förvärras efter nyår, säger Börje Jonsson och Stefan Eriksson, fackligt aktiva på Svenska Husgruppen AB i Borlänge.Foto: Johnny Fredborg
  • Svenska Husgruppen AB som tillverkar och säljer Forsgrens timmerhus och Faluhus har slutat med tvåskift och sagt upp 19 anställda.– Finanskrisen slår hårt mot byggsektorn,  säger VD Per Arthursson till media.

Annons

2008 såg länge ut att bli ett rekordår för Svenska Husgruppen AB som säljer och producerar Forsgrens timmerhus och Faluhus.
Så kom den finansiella krisen.
- Det blev tvärstopp i orderstocken, säger Stefan Eriksson, klubbordförande i Borlänge.
Nu varslar företaget 12 anställda på kollektivsidan och 7,5 tjänster i administrationen ska bort.

Svenska Husgruppens försäljningen av småhus har halverats efter vecka 45. Under våren och sommaren har företaget kört i dubbla skift för att klara leveranserna. Tolv på kollektivsidan provanställdes och även administrationen förstärktes för att
klara efterfrågan.

Ett dråpslag

Allt pekade mot ett rekordresultat för 2008. Nu blir det inte så. Den finansiella krisen i Staterna får genomslag även på den svenska byggsektorn och särskilt hårt mot företag inriktat på privat byggande.
Stefan Eriksson och hans kollega Börje Jonsson talar om ett dråpslag.
- Det som förvånar är att nedgången kom så snabbt, säger Börje Jonsson.
De anser att företagsledningen var öppna med informationen.
- Vi har löpande informeras om orderläget, säger Stefan Eriksson. Oron gäller lika mycket framtiden. Det svårt att greppa hur verkligheten ser ut efter nyår. Fram till dess har vi sysselsättning. Förhoppningsvis har marknaden stabiliserats.
- I nuläget finns en tvekan hos allmänheten att ta beslut om stora investeringar. Krisen har fört med sig att folk blivit försiktiga och håller i pengarna samtidigt som det blivit svårare att ta banklån.
Förhandlingarna om uppsägningen av de som provanställts är avlutade.
Nio lämnade företaget förra veckan och ytterligare tre kommer att sluta den 3 december. På tjänstesidan har tre provanställda fått sluta. MBL-förhandlingar för fyra fast anställda inleds inom kort.

Kraftig nedgång

Företagets vd Per Arthursson säger till media att raset i orderstocken började märkas i september.
- Marknaden har vikt dramatiskt under hösten säger han. Det handlar om nedgång på 60 procent.
Vintermånaderna är normalt lågsäsong för husbyggen.
- Finanskrisen spär på nedgången, säger Stefan Eriksson. Många är oroliga över att det kommer ytterligare varsel efter nyåret. Det är svårt att få grep om omfattningen av krisen.
Företaget har cirka 30 anställda,
HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons