Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar nya tag för kulturhus i Liljan

Borlänge kommun går nu vidare med planerna på kulturhus i Borlänge centrum tillsammans med Diös Fastigheter.

Annons

Det är liksom tidigare kontors- och affärsfastigheten Liljan på Stationsgatan som ska utgöra det tilltänkta kulturhuset.

– Det här är en viktig kulturell satsning för alla Borlängebor och i synnerhet en samlingspunkt för barn och ungdomar. Ett kulturhus kan dessutom vitalisera stadskärnan, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett utvecklingsavtal har tecknats mellan parterna om fortsatt utredning till och med februari 2017.

– Vi satsar på stadsutveckling och vill skapa ännu fler anledningar till att vara i centrum i Borlänge, säger Lars-Göran Dahl, chef för affärsutveckling vid Diös Fastigheter AB.

Den kalkyl som gjordes i förra vändan visade att hyreskostnaden skulle bli mellan fem och tio miljoner för hög för att kommunen ska acceptera den.

– Vi gör ett omtag och tänker nytt. Det behövs ytterligare resurser och vi för resonemang med landstinget, säger Jan Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande.

Kulturhuset ska vara hemvist för de flesta kulturverksamheter som nu är utspridda i Borlänge. Dit räknar kommunen bibliotekets verksamhet, Kulturskolan, Musikskolan och Musik i Dalarna, bland andra. Den senare håller nu till i Falun.

– Musik i Dalarna har letat efter lokaler i 20 år, säger Jan Bohman.

Landstinget ska nu ta en del av kostnaden för den fortsatta utredningen tilsammans med kommunen och Diös. Nya skisser ska utarbetas bland annat om hur ytorna ska disponeras i huset.

Det var inte total enighet i frågan då kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade på tisdagen. Carin Örjes (C), ville skicka ärendet på återremiss.

– Det finns en skillnad i synen på hur processen ska se ut, säger Jan Bohman.

Mer läsning

Annons