Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiden tickar i väg för plusjobbarna

Annons

Tiden för plusjobbarna börjar ticka ut.
En som förlorat jobbet i dagarna är Börje Pettersson.
- Det är många som är i samma situation, säger han. Jag vill inte att det här tigs ihjäl.

En plusjobbare som förlorar jobbet ersätts av Försäkringskassan med 65 procent av A-kassersättningen som utbetalades som lön.
- Man ligger sömnlös av oro över ekonomin, säger Börje Pettersson. Kan man behålla lägenheten? Bilen? Många hamnar i ersättningar som är i nivå med försörjningsskyddet

Klassmorfar

Börje Pettersson, 60 år, arbetade om klassmorfar i Ornäs och Tomnäs skola. Ett arbete han trivdes med och där han kände att han behövdes.
- Det behövs vuxna i skolan som inte är lärare, säger han. Någon som tar sig tid att lyssna på eleverna. Ibland är de ledsna och besvikna. Kan man få dem att tänka på andra saker klarar de skolan mycket bättre.
Han har skrivit brev till Nils Persson, Kenneth Persson och Mariann Nordlöf och berättat om sitt arbete som klassmorfar.

Beredd sänka lönen

- Jag är beredd att gå ner i lön få vara kvar.
Han har i stort varit arbetslös sedan 1993. Har en bakgrund som banarbetare åt Banverket.
- Men det är en yrkeserfarenhet som jag inte har nytta av i dag, säger han.
Några år var han marknadsundersökare åt Sifo.
Otaliga arbetssansökningar har han skickat. Otaliga besök på Arbetsförmedlingen har gjorts. Nu har han åter varit där och anmält sig som arbetssökande.
- Det är jag tvungen till, säger han.
Något hopp att han få arbete den vägen hyser emellertid inte.
- Vem vill anställa en sextioåring?, säger han.

Skratta eller gråta?

Enligt honom har Alliansen helt tappat verklighetsförankringen. Regeringen Reinfeldt rivstartade med att ersätta plusjobben med nystartjobb. En rivstart som kändes för alla som stod utan jobb. Börje Pettersson har hämtat broschyren på Arbetsförmedlingen. ”Nystartsjobb är en ny möjlighet för dig som varit borta från arbetslivet en längre tid” kan man lösa på första raden.
- Man vet inte man ska skratta eller gråta, säger han.

Arbetsgivarkredit

Nystartsjobben är en arbetsgivarkredit. Arbetsgivaren får ekonomiskt stöd som motsvarar arbetsgivaravgiften. Stödet ges lika länge som den anställde varit arbetslös. Börje Pettersson har varit arbetslös så länge att den anställer honom inte behöver betala arbetsgivaravgift förrän det är dags för pension. Men det gör honom inte mer optimistisk om ett jobb på den öppna arbetsmarknaden.
- Min situation är inte unikt. Vi är många som riskerar att tappa fotfästet i tillvaron, säger han.

HANS DAHLQVIST

Mer läsning

Annons