Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstemän tveksamma till politikernas besparingskrav

/
  • Skolpolitiker och skolledning får i år räkna minus mer än plus, om kommunens ekonomi ska gå ihop. En tredjedel av besparingarna ligger på skolan.Foto: Johnny Fredborg
  • Dala-Demokraten följer vilka verkningar besparingar. Detta publicerade vi den 10 oktober.

Annons

Nu börjar det hårdna i de kommunala besparingskraven.
I förrgår fick alla nämnder klartecken för att gå vidare med besparingarna på 100 miljoner.
Det kan röra sig om många kommunala jobb som står på spel.
Det tuffaste sparprogrammet drabbar skolan.

35 miljoner ska skolan i Borlänge spara. Det är i förskolan, grundskolan och gymnasiet. Omräknat i lärartjänster så är det bortåt 90 tjänster.

25 gymnasietjänster

Nu ligger inte alls alla besparingsförslag på lärartjänster, men bara på gymnasieskolan, ska 10 miljoner sparas i tjänster. Det är bortåt 25 tjänster som ska bort på gymnasierna i Borlänge. Det betyder i så fall att nästan var tionde lärartjänst ska bort.
- Vi har visat vad vi måste göra för att klara ramen, säger gymnasiechefen Per Jerfström lite undvikande när jag frågar om det är ett realistiskt förslag.
Han påpekar att det är i de rörliga kostnaderna, det går att spara. Personalkostnader, gymnasieledning och en del annat. Totalt ligger besparingskraven på 16 miljoner inom gymnasieskolan.
- Ska det tas så stora pengar, så blir det personal. 57 procent av våra kostnader ligger på personal, säger gymnasienämndens ordförande Jan Bohman.

”Känns omöjligt”

Grundskolan ska spara 19 miljoner enligt de första förslagen. Barn- och skolnämnden har bland annat sagt att de kan spara sex miljoner på att lägga ner Jakobsgårdsskolan.
Skolchefen i Borlänge skolområde Annelie Johansson tror inte riktigt på de beräkningarna.
- Vi får väl se vad man tjänar i slutet.
Andra besparingsförslag har varit att ta bort sex rektorer, minska på pedagogiska förstärkning i klasserna och ha fler barn på varje förskoleavdelning.
- Nej, det känns väldigt omöjligt, väldigt tufft, säger Annelie Johansson på frågan om de planerade besparingarna går att genomföra.

”Finns inget att ta”

Marann Nordlöf, ordförande i barn- och skolnämnden, säger nu att de ska titta om det är möjligt att lägga ner Jakomsgårdsskolan. Även de andra förslagen ska de se över.
- Till slut blir det en fråga om att prioritera. Det kanske blir andra områden som får spara mera.
Lärarförbundet ger också tummen ner för sparförslaget.
- Det finns inget att ta. På punkt efter punkt är det omöjligt, säger Klas Holmgren, ordförande i lärarförbundet.
Även om utredningarna om var besparingarna ska ske, fortfarande är i sin linda, så är signalerna från högsta kommunledningen tydliga. 100 miljoner ska sparas inför nästa år, för att få en budget i balans.

Snabb lösning

- Vi har gett klartecken till nämnderna att jobba vidare och snarast möjligt vidta förhandlingar. Den processen måste igång. De ska ner i nivåer, säger Nils Persson, s, ordförande för den budgetberedning som nu arbetar med nästa års kommunala ekonomi.
Han säger också att en del frågor måste lösas snabbt, andra är mer långsiktiga.
- Det behöver inte bli exakt de förslag som lagts. Det kan bli andra förslag som spar lika mycket pengar, säger Persson.
I början på november ska alla kommunala instanser vara klara. Veckan före jul tas en budget.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons