Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejerna i Kurbitsistan vill föra kurbitsen från Dalarna till folk i storstaden

Annons

De handtrycker stilistiska kurbits på t-shirtar för stadens moderna människor. Alltid med ett miljötänkande i bakhuvudet.
- Vi vill uppvärdera det gamla hantverket, säger Lisa Janmar.

Lisa Janmar och Pernilla Norén är Borlängetjejerna bakom företaget Kurbitsistan. De säljer handtryckta t-shirtar, väskor och babykläder med kurbits på.
- Vi vill använda ett traditionellt hantverk på ett nytt sätt. Vi har båda länge varit intresserade av hantverk från Dalarna, säger Lisa Janmar.

Kurbits i storstaden

De vill få ut kurbitsen från dalahemmen till folk i storstaden. Därför har de tagit namnet Kurbitsistan.
- Men det är också en ordlek. många associerar det nog till landet Kurdistan. Landet Kurbitsistan kanske är ett land med kurbitsar. Som Dalarna, säger hon.
Idén med företaget är inte bara att sälja tröjor utan att inspirera andra att göra saker själv. På deras hemsida finns en guide över hur man själv trycker t-shirts.

Gör det själv

- Gör det själv-tanken är viktigare än att sälja grejer.
Lisa Janmar och Pernilla Norén gör trycken tillsammans men enligt Lisa är Pernilla den konstnärligare av de två. Tjejerna gör alla tryck själva för hand. Varje tröja blir unik och de vill inte att de ska bli helt perfekta.
- Tryckandet ska var ett hantverk. Man ska få en känsla för kläderna, förklarar Lisa Janmar.

Ekologisk bomull

Tröjorna görs i ekologiskt bomull och hon tror att om man känner att tröjan är speciell så sparar man den längre. Kläder från de stora kedjorna är kanske lättare att kasta bort när man tröttnat.
- Det är ett hållbarhetstänkande i det vi gör, säger Lisa Janmar, som pluggar miljövetenskap i Göteborg för tillfället.
Företaget har funnits sedan i våras och är en fritidssysselsättning än så länge. De flesta som köpt t-shirtarna är kompisar och bekanta.
- Vi har inte kommit igång riktigt men vi kommer att synas mer i framtiden.

Många positiva

Trots att det inte är så många som känner till företaget har de fått många positiva reaktioner. När de var på Street-marknaden Stockholm och sålde tröjor var det många som tyckte att de var fina.
- De flesta tycker att det är en rolig idé. Men det var många i Stockholm som inte visste vad en kurbits var. Fast det är roligt för då får man berätta om hantverket, säger Lisa Janmar.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons