Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trä- och möbelprogrammet vid Ljungbegsgymnasiet ska läggas ned

/
  • Adam och Fredrik är två av eleverna på särgymnasiets elever som nu blir de sista vid trä och möbelprogrammet på Ljungbergsgymnasiet. Nu läggs programmet ner.FOTO: TOMAS NYBERG

Annons

Alexander visar stolt upp sina nya skoställ.
Adam putsar sin bänk i vars lock han bränt in snirkliga blomstergirlanger och sitt namn.
Ali borrar hål i benen till sitt pelarbord och Fredrik bygger ett skåp och en baslåda till sin bilstereo.
Alla är elever vid Ljungbergsgymnasiet vars trä och möbel-program som nu ska läggas ner.

I förra vecka hade träutbildningen Öppet Hus i syfte att visa upp sin utbildning och de alster som finns att köpa i den Lilla butiken. Men arrangemanget skedde med smolk i ögat.
- I tio år har vi drivit den här utbildningen. Alla maskiner är betalda. Dem fick vi billigt när vi flyttade in. Det är en bra utbildning där eleverna också får jobb. I våras gick fem elever ut. Tre hade jobb direkt.

Från grunden

Konceptet som lärarna Johnny Lindgren och Thomas Hansson arbetat efter, är att låta elever lära sigmaterialet trä från grunden; från trädet till färdig produkt.
- På våren sågar vi virket i vårt eget sågverk. Sedan använder vi det nästa termin för att snickra skåp och kistor. Fjärde året gör de en köksmöbel med bord och fyra stolar, berättar läraren Tomas Hansson.
De nio killarna, varav flera kommer från andra kommuner och därmed betalar interkommunala avgifter, får under fyra år grundläggande kunskaper i trä och möbelsnickeri.
- Vi kan inte förstå beslutet. Det finns ett otroligt värde i den här utbildningen. Hur ska vi kunna skapa bättre förutsättningar för de här eleverna än genom en sådan här utbildning, undrar Johnny och kollegan Tomas
De elever som haft för avsikt att söka utbildningen hänvisas närmast till Bollnäs.

Lyssnar inte

Att den här utbildningen till skillnad från livsmedel och industri, inte går att inkludera till ordinarie gymnasiets yrkesprogram, beror på att någon trä och möbelsnickerilinje inte finns där.
- Vi har därför föreslagit att får ta emot andra icke särskoleelever
Men det har man inte lyssnat på.
Adam Dahlgren som just lackat locket till sin bänk är glad över att åtminstone han fick möjlighet att gå utbildningen.
- Det här är min grej. Jag tycker om att snickra. Nu kanske jag får jobb som snickare.

Mer läsning

Annons