Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunabygdens egen höstmarknad drar mycket folk

Annons

Det finns ett stort intresse för lokalproducerad mat utan kemiska ingredienser. Söndagen den 7 september kan alla matälskare åka på Tunabygdens egna höstmarknad på Sahlins strutsfarm. Där är alla mat närproducerad.

För tredje året i rad anordnas Tunabygdens matmarknad.
- Vi vill uppmärksamma lokala producenter i Borlänge och få fler att starta produktion, säger Lena Reyier-Ingman från Hushållssällskapet.
Förra året hade marknaden 3 000 besökare. I år hoppas man på ännu fler. Lena Reyier-Ingman tycker att intresset för närproducerad mat har ökat de senast åren. I och med Camilla Sparrings matuppror har folk också börjat tänka efter vilka kemikalier som finns i maten.
- Vi använder inga tillsatser. Vi vill visa hur mat smakar på riktigt.

Medvetna kunder

Maria Byhlin från Trönö Kött berättar att hon slutat med kemikalien natriumglutamat i korven efter att många kunder efterfrågat korv utan. Hon tycker att konsumenterna blivitmer medvetna på senare år.
- Vi möter ju kunden direkt. Man måste kunna stå för sina produkter.
En del i arbetet med att få folk att starta egna närproducerande företag är organisationen Eldrimner. Den startade från början i Jämtland men den 26 augusti kommer de på besök i Borlänge. Det kommer att bli en inspirationsträff på Sahlins Gård för både redan etablerade så kallade mathantverkare och de som är intresserade av starta eget.
- Vi vill vara ett stöd. Vi ser vilket sjå det är för lokala producenter. Alla vill ha närproducerad mat, säger Sören Eriksson från Hushållsällskapet.
Den stora efterfrågan på maten gör att Sverige ligger i ofas. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många producenter så varorna tar slut fort. Eldrimner vill få fler att starta lokal produktion.

Alla är inte ekologiska

Närproducerad mat är inte bara bra för att minska transporterna. Det håller landskapen öppna också. Men det är fortfarande inte alla lokala produkter som är helt ekologiska.
- Vi har inget krav på att allt ska vara ekologiskt på marknaden, säger Lena Reyer-Ingman.
Hon förklarar att alla försöker arbeta med att göra produkterna fria från bekämpningsmedel. Men det är väldigt dyrt och krångligt att få KRAV-märkning.
- Många är ekologiska även om de inte är med i KRAV.
ANNI ALM

Mer läsning

Annons