Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunalätten döljer det förflutna - nya fynd berättar om gammalt gravskick

/
  • På Tunaslätten har nya spår efter misstänkta gravbål, stolphål för byggnader men framför allt en gravring, där den döde tros ha begravts i en ring av eld, skrapats fram av arkeologen Charlotta Helgesson och praktikanten Caroline Tanse.Foto: Johnny Fredb
  • Med en magnetometer har området i Romme

Annons

Lager för lager har den gamla matjorden schaktats bort.
Under, i den röda myllan, ses spåren som tidigare generationer skapat i form av sitt sätt att leva och verka. Avtryck som idag ger oss nya historiska kunskaper.
På Tunaslätten har i dagarna nya gravar och boställen från tidig medeltid upptäckts.

- Förmodligen är det en gravplats vi hittat. Det handlar om en gravring i vilken någon kan ha blivit begravd. Men det som är intressant är att man grävt ett dike runt graven där man sedan eldat. Det ser vi på kolresterna som gjort jorden svart. Den här typen av fornlämningar har vi inte sett här förut.

Kolrester

Det säger arkeolog Anna Lögdqvist som i tre dagar ägnat sig åt att dokumentera ett område i Romme.
I ett tvärsnitt, ser man hur just kolresterna ligger som i en vagga.
- Kollagret har säkert varit mycket större förut, men mycket har försvunnit i och med att jorden brukats.
- Vi har däremot inte hittat några föremål ännu. Man skulle dock kunna vänta sig pärlor och pilspetsar.

Ett hav av eld

Det som gör ringen extra intressant är att den tycks ha något av en öppning.
- Enligt gammal sed och isländska sagor så skulle den döde hedras genom ett hav av eld. En tanke som finns är att anhöriga tog farväl genom att gå in i ringen genom en öppning som tycks finnas i flera liknande gravringar.

Förundersökning

De senaste veckan har Anna Lögdqvist och arkeologer från Dalarnas museum gjort en förundersökning i Romme. Anledningen är att ny industrimark ska ställas iordning.
- I slutet på 1980-talet gjorde man en utgrävning bara en bit härifrån. Då hittade man rester av järnframställning och två skelettgravar.

Området avläst

Tron på att det skulle finnas mer att upptäcka har alltså funnits. Men med ny och modern teknik kan arbetet idag gå så mycket fortare. I Romme har Glenn Envall med sin magnetometer ”läst” av området. På så vis ”såg” han den ringformade platsen.
- Det roliga är att det jag trott mig sett, visar sig stämma, säger Glenn Envall.

Spår av gravbål

Men arkeologerna har nu inte bara markerat den förmodade gravringen. Man har också hittat rester av vad som kan vara gravbål och stolphål. Den röda sanden ger också en fingervisning om att där har kol hettats upp i någon form.
Om detta nu betyder att området ska genomgå en regelrätt utgrävning återstår att se. Det avgör i första hand länsstyrelsen utifrån förundersökningen.

Vikingatiden

- Men det vore naturligtvis fantastiskt roligt att få fortsätta fördjupa sig i det här området. Det är alltid trevligt att hitta nya pusselbitar. De fynd vi gör är från en mycket spännande tid i vår historia. Det är i slutet av vikingatiden och i början på medeltiden. Precis i skarven mellan hednatiden och kristnandet.
Sättet att begrava människor daterar de här fyndigheterna till någon gång mellan 900 och 1200-talet.

God odlingsmark

Varför bosatte sig då folk på just Tunaslätten?
- Det borde ha varit en lämplig plats, med ett strategiskt läge och god odlingsmark.

Mer läsning

Annons