Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uno Henriksson nöjd med tidig hemgång

/
  • En grön Corvette 1996 är ett av Uno Henrikssons fritidsintressen sen han gick i pension för två månader sedan. I vinter får den stå i garaget och en röd Ford Escort får bli vardagsbil.Foto: Tomas Nyberg

Annons

Uno Henriksson gick i förtida pension när Kvarnsvedens pappersbruk minskar bemanningen.
Han är nöjd med att få sluta tidigare, även om en del av lönen försvunnit.
- Jag blev jätteglad. Inget att fundera över.

Uno Henriksson började arbeta på panncentralen vid Kvarnsvedens pappersbruk 1965. Han var 21 år gammal. Den 1 oktober gick han hem efter 43 år med skiftarbete på samma arbetsplats.
- Man ser när man blir äldre att det blir större omställningar med nattskiften. Det blir jobbigare och jobbigare. Man sover inte lika bra.

Ett år tidigare

Han var en av de 36 personer som hittills gått hem med en förtida pensionering, när pappersbruket vill minska på bemanningen. Ett år tidigare än hans ordinarie pensionsdag.
- Jag blev jätteglad när jag fick chansen att gå hem tidigare. Det var inget att fundera över. Varför ska jag som gammal upprätthålla en plats.
Han talar om en frihetskänsla att få styra över sitt liv efter 43 år med skiftarbete.
- Jag måste inte alltid.

Anpassad ekonomi

75 procent av lönen skulle de ha kvar fick han höra.
- Det stämmer inte riktigt. Det blir 68-70 procent för mig. Men jag klarar mig. Om ett år har jag ändå lägre. Jag får lära mig att anpassa livet.
- Man kan aldrig ta bort en man i panncentralen. Det är en säkerhetsfråga. Två man måste alltid finnas i panncentralen.
- Jag hör vilken oro det är bland de som jobbar kvar.

Corvette i garaget

Nog har han saker att sysselsätta sig med. I garaget står en 96-ans Chevrolet Corvette, som han använder som vardagsbil på sommaren.
- Det var en kompis som intresserade mig för en Corvette. Jag hade en annan tidigare, men det hände en lite olycka vid korsningen här nere.
PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons