Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utländska elever i Borlänge

Annons

Vår är språktider. Elever förkovrar sig i andra länders språk och kultur.
En klass med franska elever välkomnades under torsdagen till Borlänge och Hagagymnasiet.
Besöket är ett återgäldande av Hagaeleversbesök i Frankrike förra våren.

Det handlar om ett returbesök inom ramen för utbytesprogrammet skolan har med den franska staden Romilly sedan åtta år tillbaka. Romilly ligger i champagnedistriktet, cirka 10 mil öster om Paris. Under en vecka ska de 15 eleverna mellan 16 och 19 år göra Dalarna. På agendan står, förutom att prata engelska, även Framtidsmuseet, en tur runt Siljan och en dag i Stockholm. De bor i värdfamiljer, hemma hos elever på Haga som studerar franska.
-- Det kan vara lite läskigt att bo bland vitt främmande folk, säger Marie Gozlan, förstaårsgymnasist från Romilly.
Hon är på sin första utbytesresa. Klasskompisen Marie-Charlotte Masson har varit i Tyskland tidigare. Skolan har även utbyte med städer i Spanien, Irland, England och Italien.
-- Drömmen vore att få USA på utbyteslistan, säger tjejerna.
Men Sverige och Borlänge duger också bra.
-- Det ska bli kul att lära känna nya platser och människor här. Dessutom ser vi ut att få tur med vädret. Det är varmare här än hemma just nu, säger tjejerna.
Resan till Borlänge rönte stort intresse hemma i Frankrike. Det droppade in dubbelt så många intresseanmälningar än det fanns platser. Lotten fick avgöra. Rektor Ulla Rahm hälsade gästerna välkomna med juice och kakor. Hon förklarade att Hagagymnasiet har utbyten även med platser i USA och Färöarna, förutom de gemensamma länderna. Hon gav en mängd cred till lärarna utan vilka resorna till Frankrike inte vore möjliga, skolans egen fransklärare Leena Eriksson samt Ann-Marie Tägtström som numera undervisar på Komvux.
-- Tappa inte bort kontakten med era utbytesvänner. En vacker dag kanske ni vill återvända. Då kan det vara bra med en kontakt, vädjade Rahm.

KENNETH ISELI
0243-920 25
kenneth.iseli@daladem.se

Mer läsning

Annons