Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Verkstadsföretaget tvingas att minska med 14 anställda

/

Annons

Verkstadsföretaget Ortic AB säger upp fyra anställda i Borlänge, avvecklar verksamheten i Kopparberg och säger upp tre provanställda på grund av arbetsbrist. Provanställda får sluta.
- Sista kvartalet har varit fritt fall, säger företagets VD Kjell Grundström. Det är tråkiga men nödvändiga beslut att rädda företaget över lågkonjunkturen

Ortic AB, med säte i Råg-åker i Borlänge, konstruerar maskiner för avancerad rullformningsteknik av plåtar. Företagets kunder är i första hand underleverantörer till bilindustrin och bygg- och anläggningsindustrin. Försäljning har även gått till USA och Tyskland.
- Luften har helt gått ur verksamheten de sista sex veckorna, säger Kjell Grundström. Marknaden i staterna är av förklarliga stendöd.
Ortic har under hela 2008 märkt en avmattning i efterfrågan men det stora raset kom med den finansiella krisen. De åtgärder som företaget nu tvingas till är:
1) tillverkning av komponenter till nya rullformningslinjer avvecklas.
2) en anpassning av företaget till en betydligt läge efterfrågan.
3) en samordning av ledningsfunktioner i hela företagsgruppen för att minska kostnaderna.
Konkret betyder det att verksamheten i Kopparberg avvecklas. Sju anställda, tjänstemän och kollektivanställda, varslas där.
Fyra anställda sägs upp i Borlänge, tre tjänstemän och en kollektivanställda.
Tre anställda med provanställning sägs upp. Provanställningar, visstidsanställningar och bemanningskontrakt förlängs inte.
Förhandling med de fackliga organisationerna påbörjas omedelbart.
- Verksamheten koncentreras till Borlänge, säger Kjell Grundström. Vi får försöka övervintra i väntan på en förbättring i konjunkturen. Det är nödvändigt för framtiden att spetskompetensen behålls i företaget.
Ortic har under året fram till vecka 48 haft en omsättning på 25 mkr vilket i det närmaste är en halvering jämfört med helåret 2007. Från augusti har orderläget dramatiskt försämras. Under de sista sex veckorna har ordervärden motsvarande 17 mkr flyttas fram på obestämd tid eller helt avbrutits.
- Det är den bittra verkligheten bakom neddragningen. Vår bedömning är att orderbristen inte är tillfällig. Företaget anpassas till en nivå som säkerställer överlevnad, kompetens och en rimlig konkurrenskraft. Vi står starka när det vänder.

HANS DAHLQVIST


Mer läsning

Annons