Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi hjälper 1 100 fattiga barn”

Annons

Maria Luisa Lundvik från Venezuela brinner för jobbet med de fattiga barnen i hennes hemland. Nu söker hon volontärer från Dalarna och Sverige.
- Vi hjälper 1 100 fattiga barn, främst indianbarn, berättar hon.

Maria Luisa Lundvik är gift med John Lundvik från Islingby i Borlänge. De bor i Venezuela och driver ett litet hotell i västra delen av landet.
- Nu är han pensionär men han jobbade för ABB, både i Europa, Latinamerika och Asien.
De bägge träffades i Spanien där Maria studerade. Hennes son Lennart och dotter Kerstin växte upp i Venzuela men flyttade till Borlänge när de var 17 respektive 25 år.
Vi träffas i sonens lägenhet i Borlänge och det är han som översätter när Maria berättar om hjälparbetet för organisationen Benposta som hon representerar.

Volontärer behövs

- En internationell organisation som syftar till att skapa samhällen för barn. I Venezuela jobbar organisationen för fattiga och övergivna barn.
- Vi ger 1 100 barn mat och ser till att de får gå i skola. Deras föräldrar får lära sig saker som att sy och att sköta jordbruk. Barnen lär sig också akrobatik och cirkuskonster både som en rolig aktivitet och för att kunna resa runt och uppträda i framtiden och få in pengar till Benpostas samhällen.
Nu hoppas Maria Luisa Lundvik på biståndsbenägna från Borlänge och Dalarna, gärna som volontärer. Behovet är stort, förklarar hon. En skolbuss och en skolbyggnad för 25 indianpojkar står högt på dagordningen, säger hon.

Före och efter

Lennart Lundvik visar en film han gjorde efter ett besök i Venezuela i fjol. Tydliga bilder ”före” och ”efter” visar hur barn som är undernärda kommer till de samhällen där de får mat, kläder, sjukvård och får gå i skola.
- Innan hade de ingenting, inte ens rent vatten att dricka. Det är svårt för oss i Sverige att kunna tänka oss att folk kan leva så, säger han.
- Det borde inte finnas så många fattiga barn i ett land som är så rikt på olja och andra naturtillgångar som Venezuela, det tyder på ett det finns korruption och att pengarna inte når folk som behöver, säger Maria Luisa Lundvik.

Omstridd

Hugo Chaves är en omstridd president med socialistiska förtecken i Venezuela. Maria och hennes son Lennart och Marias väninna Helmi Redin har olika åsikter om honom.
- Chaves gör det han kan. I dag får fler fattiga gå i skola och får tillgång till sjukvård jämfört med tidigare, säger Maria Luisa Lundvik.
- Samtidigt har kriminaliteten blivit högre, säger Lennart Lundvik.
- Chaves är inte demokratisk. Det är bara han som bestämmer, säger Helmi Redin.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Fotnot: Den som är intresserad av att bistå Mari Luisa Lundvik kan maila till hennes man på jlundvik@cantv.netMer läsning

Annons