Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi jobbar tvåskift nu”

/
  • Erik Nilsson och Gustav Andersson ingår i snögänget jobbar tvåskift just nu. -- Bra med ett extraknäck så här till jul, säger Erik till höger. FOTO: LINA AXELSSON-BERG
  • Maja och Ture hade svårt att slita sig från den fina snökanan som bildades under snökanonerna. FOTO: LINA AXELSSO-BERG

Annons

220 snökanoner är igång dygnet runt i Romme Alpin just nu.
- Vi kör på i tvåskift, berättar Erik Nilsson som hoppar in när han har frivecka från SSAB.

Erik Nilsson och Gustav Andersson titulerar sig snöläggare den här tiden på året. Gustav har nyss gjort lumpen och Erik hoppar in då och då när han är ledig från färdigställningen på SSAB där han lastar bandrullar.
Han gillar snö på fritiden också. Då tävlar han i skidorientering.
- Det är bra med ett extraknäck så här till jul och det är fint kamratskap i gänget. Men vi sliter som bara den nu, säger han.
Snön ångar ur kanonerna och skapar en vit och fuktig dimma i omgivningen. Det påminner om en stor ångbastu fast kallare och våtare.
Den konstgjorda snön lägger sig i hårda kullar vid kanonerna. Erik Nilsson och Gustav Andersson och de andra i snögänget tar sedan pistmaskinerna och kör den upp i backarna.
Snön är stenhård och finfin att åka kana i. Det har Rasmus Gentcherenko och Ture och Maja Nordlander upptäckt. Tures och Majas pappa Pelle ropar förgäves.
- Olle och Gustaf sitter bilen och väntar och är otåliga, berättar han.

Gillar slalom

Han har köpt slalomutrustning till sina fyra barn och suckar över tusenlapparna som försvunnit men är nöjd med att barnen får byta till större storlekar så länge de behöver
- Vi gillar att åka slalom, hela familjen, berättar han innan han ger sig in i snödimman efter Maja och Ture.
Magnus Bergström ansvarar för snöanläggningen i Romme Alpin och titulerar sig snöchef. Året om.
- Det krävs en hel del jobb med att underhålla maskinerna. Vi satsade tidigt på att göra egen snö och har säkert nordens största snösystem. Vi räknar inte med någon natursnö utan kör själva. På det sättet har vi bättre beredskap än anläggningar längre norrut.

Luft och vatten

Konstsnön innehåller bara luft och vatten, berättar han, så det är ingen fara att gå runt i dimman om man känner för det.
- Den har högre täthet och innehåller mer vatten än vanlig snö. Det gör den hårdare.

Dyrt

Det blir dyrt med all konstgjord snö men det lönar sig om det går att öppna i tid, berättar han.
- Vi satsar på att öppna för säsongen nu till helgen. I alla fall i någon backe. Det gäller att köra hårt med konstsnön nu. Det har varit bra och kalla dygn hittills och vi har i bästa fall tio kalla dygn till nyår.
KRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons