Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi lever fortfarande i "stenåldern"

Geologiska museet i Borlänge visar stenens värld- grunden för det moderna samhället.
– Vi tänker så lite på hur beroende vi är av material från jordskorpan, säger Peter Harström, ordförande i Tunabygdens geologiska förening.

Annons

Föreningen driver museet som är inrymt i en äldre byggnad vid Liljeqvistska parken. Utanför ligger Stenparken där skulpturer och en labyrint kombineras med olika slags växter.

Geologiska museet ligger i Hantverksbyn i Borlänge.

I september uppmärksammades Geologins dag med öppet hus.

Peter Harström är en av dem som ägnar sig ideellt åt museet. Tidigare hade museet tack vare kommunens stöd en anställd. Men så är det inte längre. Därför kan museet bara hålla öppet på lördagseftermiddagar under vintersäsongen.

Kommunen bidrar med hyran och lite till.

TV: Göran Greider pratar med Geologimuseets Fernando om stenar

Grupper kan boka visningar även på vardagar, och en del av museets målgrupp är skolklasser.

– Vi vill ha in mer geologi i skolundervisningen. Geologin har väldigt låg status i skolan, säger Peter Harström.

Museet visar en stor samling av mineral och bergarter- de senare består av en blandning av de förra. Granit är den vanligaste bergarten. I granit finns kvarts och fältspat, som i sin tur är de vanligaste mineralen.

Peter Harström med en komponent som finns i mobilmaster. Den är guldpläterad då guld leder ström bra och är hållfast.

– Det mesta materialet här kommer från Bergslagen. Men vi har stenar från hela världen och några från rymden. Geologin är densamma på jorden och i universum och det är densamma som vi hittar här. De processer som verkar på jorden verkar överallt , säger Peter Harström.

Utställningen visar också att bergarter har ett kretslopp, men som är nästan ofattbart långsamt.

– Det här visar att bergarter lever. De föds, bryts ned, transporteras bort och kan återgå och bilda nya bergarter. Det kortaste kretsloppet vi känner till på jorden är 200 miljoner år. De flesta bergarter i Dalarna är 1,7-1,9 miljarder år.

Peter Harström påpekar hur mycket i vårt dagliga liv som kommer från mineralriket. All metall i bilar, kylskåp, spisar, tåg, flygplan och digital utrustning för att bara nämna en del, härstammar ju därifrån.

Även många andra produkter innehåller eller tillverkas av mineral. Tandkräm kan innehålla pulver av dolomit som slipmedel. Kosmetika tillförs glans av mineralet talk. Men det mest åskådliga är ett dricksglas.

Ett dricksglas tillverkas också av olika slags mineral som smälts ned.

– Kvarts, fältspat och dolomit eller kalksten som smälts ned ger glas, säger Peter Harström och håller upp det mot ljuset.

Granit är den allra vanligaste bergarten.

Peter Harström är pensionerad geolog. Han har bland annat varit anställd hos Boliden och sysslade med prospektering och värdering av malmfyndigheter över hela landet.

– Om vi ska leva i samhället som vi gör och ha den här höga levnadsstandarden så måste vi acceptera att vi bryter våra fyndigheter. Ska vi annars köpa metaller från u-länder? Vi får inte utnyttja andra länder och lasta över miljöproblemen på dem. Sverige är den största gruvnationen inom EU tillsammans med Polen. Vi är ett föregångsland med att bryta metaller på ett miljövänligt sätt, säger han.

Och tillägger att återvinning av metaller är nödvändig.

– Vi borde inse att vi måste hushålla med metaller, att vi ska använda så lite som möjligt. Det enkla stålet har man lyckats ge egenskaper så mindre behövs i en bil än för 50-60 år sedan.

Dalaporfyr är Dalarnas landskapssten.

Järn ger ametisten dess vackra violetta färgspel.

De tio vanligaste grundämnena utgör tillsammans drygt 99 procent av jordskorpans vikt. Där ingår bland annat järn och aluminium.

– Zink, koppar och bly är mer ovanliga metaller medan silver och guld är sällsynta. Många viktiga metaller vi behöver för samhället finns i väldigt små andelar, till exempel zink för att skydda järnkonstruktioner.

Medan järn och aluminium, det senare används till lättmetall, finns i närmast obegränsade mängder. Men aluminium är mer kostsamt att framställa.

Fönsterglas tillverkas också av mineral, berättar Peter Harström, ordförande i Tunabygdens geologiska förening.

På Geologiska museet kan föreningens medlemmar lyssna på föredrag eller slipa sina egna stenar i sliperiet.

– Just nu är det väldigt många medlemmar som är intresserade. Varje vecka är det möjligt att slipa och undersöka stenar här, säger Peter Harström.

Sommartid är det möjligt för alla att pröva på att vaska guld, slipa stenar och hugga in bokstäver i sten.

En 4500 år gammal ryggkota från gråval som hittats vid Gräsö i Uppland är en raritet hos Geologiska museet.  Arten är utdöd i den här delen av världen men förekommer i Stilla havet.

Mer läsning

Annons