Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi måste få till en rättvisare fördelning av anslagen”

Annons

Kommunalrådet Nils Persson i Borlänge kräver en total översyn av hur framför allt regionala kulturorgansiationer och företeelser ska hanteras vad gäller bidrag.
Han gör det samtidigt som han och Borlänge kommun säger nej till att bistå med bidrag till Folkmusikens Hus i Rättvik.

Huset grundade för elva år sedan med syfte att sprida kunskap och intresse för folkmusiken i Dalarna. Verksamheten har finansierats med bidrag från kommuner, landstinget, Region Siljan och Rättviks kommun.

Ny modell

Men från och med nästa år måste en ny modell för fortsatt finansiering tas fram.
I det förslaget väntas kommuner som ligger längre bort från Rättvik, däribland Borlänge, att betala 1,25 kronor per invånare, jämfört med närliggande kommuner som är tänkt ska betala det dubbla.
För Borlänge skulle detta betyda 60 000 kronor i anslag per år de kommande tre åren.
Men finansutskottet i Borlänge säger nej till förslaget.
- Det finns flera sådana här föreningar och organisationer som vi stöder på olika sätt. Ta exempelvis Folkrörelsernas Arkiv som Borlänge bidrar med mycket pengar till, sedan det låg i Borlänge. Men vi betalar lika mycket idag, fast det ligger i Falun, säger Nils Persson.

Dags för översyn

Han lyfter också fram andra, liknande föreningar och organisationer.
- Vi har exempelvis Musik i Dalarna och Framtidsmuseumet som vi kommuner också betalar till. Men nu är det dags att vi gör en översyn, en gemensam bedömning och inte plockar en och en. Vi måste se till att få en mer rättvis fördelning av anslagen.
KERSTIN ERIKSSON
0243-92020
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons