Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill inte gräva ner mer kommunala medel

Annons

Vänstern i Borlänge kräver en nystart för den egna kommunen.
Leif Lindström, partiets frontperson, uttalar idag flera åtgärder för att komma till rätta med kommunens ekonomi.
Det handlar om att stoppa investeringar, skapa en tydligare organisation, stoppa pengarna till flyget och spara på icke lagstadgade verksamheter.
Men han är tveksam till om hans synpunkter alls kommer att hörsammas.

- Hittills har socialdemokraterna inte brytt sig om dem. De bedriver 60-talspolitik i form av trög beslutsgång.
Men ni ställde er ändå bakom årets budget?
- Jag var beredd att ta ansvar. Det gör jag nu genom att skriva motioner Det kanske var modigt av s att kasta ut mig med hakan före, ja, det välsignar jag i dag, men det vore modigare om de insåg sitt eget tillkortakommande.
Hur menar du då?
- Fram till idag har den här kommunen levt på årliga underskott i driften som betalats med finansiella tillgångar som fastigheter och pensionsfonder. Men när man sålt av dem, finns det ju inga tillgångar kvar. Då kommer verkligheten ikapp dem.

Nedgrävt

Enligt Leif Lindström är Borlänges pengar nergrävda i marken runtom i Borlänge i form av infrastruktur, för att skapa förutsättningar för handel och etableringar. Det vänder sig han emot. Är då inte det bra att fler företag etablerar sig i kommunen?
- Jo, men samtidigt åderlåter vi ju kommunen på skattepengar. Vi måste också ha en attraktiv boendemiljö för att förmå folk att bosätta sig här. Nu pendlar många hit för jobb.
Nu säger du stopp för ny industriplaner, rondellen, fotbollsplaner och flyget men ja till ny bangård för tåg - så lokförare du är?
- Ja, men tåginvesteringen betalas till 90 procent av staten.
Vad skulle du då göra om du satt vid makten i dag och det saknas 100 miljoner till nästa års drift.
- Tyvärr har Borlänge hamnat i en panikfas, där det inte tas några bra beslut. Jag skulle vilja ha ordning och reda, värna Borlänges kulturarv och särart. Jag skulle samla spetskompetens, sätta mig ner med olika intressen och hitta en strategi för utveckling. Jag vill inte administrera Borlänge Jag vill utveckla kommunen genom att dialogisera makten.
Du pratar också om att skapa ett positivt kassaflöde. Hur ordnar du det?
- Jag vill inte åta mig nya kostnader. Men jag tror inte heller att vi behöver spara, och behöver inte röra skolan och äldrevården. Däremot skulle jag skära bort icke lagstadgad verksamhet.
Men då pratar vi fritid och kultur, undantaget bibliotek vilket skulle ställa ortens föreningsliv utan medel.
- När det gäller föreningslivet är det många till s närstående organisationer och föreningar som värnas speciellt. Där missgynnas också en hel del av föreninglisvet.

KERSTIN ERIKSSON
0243-92020
kerstin.eriksson@daladem.se

Mer läsning

Annons