Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill minska på stökigheterna vid Domnarvets skola

Annons

Det är för mycket bus vid Domnarvets skola under kvällar och helger.
Nu ska föräldrarna finnas på skolgården för att lugna ner.
- Vi vill visa de unga att det finns vuxna som bryr sig, säger Marcus Block, en av de föräldrar som tagit initiativet.

På sommaren blir Domnarvets skolgård en fritidsgård. Det blir en väldigt populär samlingsplats för ungdomar både från närområdet och från andra platser.
Vid skolan finns normalt en populär ungdomsgård, som stänger över sommaren.

Stökigare

Epa-traktorer och mopeder kör omkring. Grannar känner sig störda, och skolan har märkt av ökning av klotter, nedskräpning och sönderslagna rutor.
- Man har sett att det blivit allmänt stökigare runt skolan och ökad skadegörelse. Det dricks alkohol och lampor slås sönder, säger Marcus Block.

Vuxennärvaro

Nu har föräldrarna på skolan tagit initiativ till mer vuxennärvaro på skolgården under kvällar och helger i första hand.
- Vi har kört i två veckor och det har fungerat bra. Det handlar inte alls om att jaga bort ungdomarna. Det är tillfälligheter som gör att det blir skadegörelse. Är vi där kanske det går att undvika, säger Block, som menar att det är ett allmänt samhällsengagemang som gjort att föräldrarna tagit det här steget.

Delat upp sommaren

Föräldrarna har delat upp sig över sommarens alla veckor och i och med att det är en ganska stor skola, så blir det en kväll för varje barn man har i skolan. Minst två vuxna per kväll.
- Jag har blivit positivt överraskad. Det blir mycket diskussion om uppfostran och gränssättning. Man ser att man inte står helt ensam, säger Block.
Mikael Hessling är en annan förälder bakom engagemanget för skolgården.
- Jag ser det som en positiv erfarenhet. Det är en situation där alla är vinnare. I fjol blev det tyvärr en del förstört just när man renoverat skolan, säger Hessling.

Skolan positiv

Skolan ser mycket positivt på föräldrarnas initiativ.
- Det dricks rätt mycket öl, det äts pizza och det händer en hel del. Grannar blir störda, berättar skolans rektor Göran Haglind.
Efter sommaren ska föräldragruppen utvärdera vuxenvandringarna och se hur man ska agera i framtiden.

PER EKLUND
0243-920 28
per.eklund@daladem.se

Mer läsning

Annons