Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DD Kultur gör Röda Rummet med Helene Rådberg i Långshyttan

Missa inte författaren Helene Rådberg när hon gästar Långshyttan på onsdag i ett nytt DD Kultur-Röda rummet-arrangemang.

Annons
Helene Rådberg. Foto:  Jan-Åke Eriksson

Det har snart gått exakt fyra år sedan DD Kultur lanserade konceptet Röda Rummet. En samtalsserie med olika aktuella författare och kulturpersonligheter. Det första arrangemanget arrangerades i Långshyttan. Då medverkade artisten Stefan Sundström och poeten Jenny Wrangborg. Nu är det dags att på nytt ta DD Kultur och Röda Rummet till Långshyttan.

Denna gång har vi bjudit in författaren Helene Rådberg (född 1950). Hon är aktuell med den kritikerrrosade diktsamlingen "Politiken" (Ordfront förlag). Hon skriver en poesi som formligen ångar av klass och kön. Helene Rådberg diktar om det lågavlönade kvinnoarbetet inom vården, barn- och äldreomsorgen.

Hon efterlyser ett uppror inom sjukvården, barnomsorgen och hemtjänsten.

Helene Rådberg har många års erfarenhet själv av dessa arbeten. Hon anser att Me-too-rörelsen behöver utvecklas och breddas så att den även når arbetarkvinnorna som annars aldrig får sin stämma hörd i den offentliga debatten.

Hon efterlyser ett uppror inom sjukvården, barnomsorgen och hemtjänsten. Många är sjukskrivna under lång tid och sjuksrkivningarna fortsätter även att öka inom dessa yrkesgrupper. Enligt Helene Rådberg är både ansvaret och jobben för tunga i relation till den låga lön som biträden, hemsamariter och barnomsorgspersonal har inom förskolan.

Helene Rådberg anser att det i praktiken inte skett någon förändring trots pratet om jämställdhet och feminism. Enligt henne är det ju samma arbetssysslor som utförs nu som i det gamla pigsamhället. Då arbetade pigorna i de borgerliga hemmen, bland bättre bemedlade familjer. Nu utförs samma arbeten i barnstugor och vårdhem. Helene Rådberg skriver: ”Fritidspedagog. Pigpedagog”.

Och när välfärden skärs ner drabbas främst kvinnorna i låglöneyrkena. Helene Rådbergs politiska diktning skildrar denna kvinnliga arbetskraft, hur deras kroppar sakta slits ut. Hon drar sig heller inte från att namnge de ministrar som står bakom besluten om nedskärningarna.

Dagisbarn på promenad med rep att hålla sig i.Foto Hasse Holmberg / TT

Helene Rådberg kommer från Sandviken – en bruksort med flera starka författare från olika generationer. Stig Sjödin, Per Gunnar Evander, Bernt- Olov Andersson och Anna Jörgensdotter.

Hon debuterade 1988 med Mellan henne och jag och har sedan dess gett ut ytterligare tre diktsamlingar Hämtar mitt landskap hem (2000), En sorts mamma kallad (2006) och Det gula rummets små terapistycken (2008) på Wahlström & Widstrand.

Helene Rådberg fick ta emot Stig Sjödinpriset 2013 tillsammans med Anna Jörgensdotter och Carolina Thorell för boken Livfjädrar : Kvinnornas Sandviken (2012).

2016 mottog hon Jan Fridegård-priset med motiveringen: Helene Rådberg får priset för hur hon genom språklig lekfullhet skildrar ett samhälle med sociala brister. Oavsett om hon gestaltar en mor, en bruksort eller alltför långa arbetsdagar i barnomsorgen så är politiken, de egna erfarenheterna och kroppen synligt sammanflätade. Att läsa Rådberg är att drabbas mitt i vardagen.

Fotnot: DD Kultur- Röda Rummet. Ulf Lundén i samtal med Helene Rådberg. Församlingshemmet, Långshyttan, klockan 18.00.

Mer läsning

Annons