Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”De har i alla fall inte regnat ned” säger Jonas Bergman på Jägarförbundet

Annons

I Dalarna har vildsvin etablerat sig på flera platser. Vid Stångtjärn, Grycksbo och Leksand för att nämna några.
Djuren finns i stort antal längre söderut och flera personer säger att djurets förekomst i länet i många fall beror på illegal utplacering.

Sedan 1988 har vildsvin rätt att vistas fritt i den svenska faunan. Det är ett djur med hög reproduktionsförmåga och de sprider sig i landet. Men till Dalarna tror man inte att de kommit på naturlig väg.
- Vi vet inte hur de kommit till Dalarna, men de har i alla fall inte regnat ned, säger Jonas Bergman på Jägareförbundet.
Han uppskattar antalet djur till 80 000-100 000, men säger att någon form av inventeringsmetod är på väg att utarbetas, och att det vore något väldigt välkommet.

Utplacerade

Flera av varandra oberoende källor bekräftar, eller har misstankar om, att det finns vildsvin som blivit utplacerade i Dalarna av människor i syfte att sprida stammen. Tommy Svensson på Naturvårdsverket styrker att det är orimligt att vildsvinen själva, skulle tagit sig till flera av de platser i Dalarna där man funnit dem. Även om man skulle se till rymningar från hägn. Men att man ännu inte lagfört någon som brutit mot förbudet att sätta ut vilda djur.

Inga rådjur kvar

En anonym dalajägare jag talar med säger att det inte är särskilt konstigt att vildsvin placeras ut.
- Det är klart att jägarna i Dalarna som inte längre har något villebråd att jaga, ser ett högvilt som dessutom klarar vargstammen som ett intressant inslag i naturen. Det finns inte några rådjur kvar, och i älgjakt riskerar man att varg kan ta hunden. Vildsvin jagar vi med stötande hund, och de har dessutom en enorm reproduktionsförmåga. Länsstyrelsen kan ju inte gärna förbjuda jakten.

Trafikfara

Förutom att det finns ett förbud mot att sätta ut vilda djur, finns en risk med en okontrollerad ökning av vildsvinsstammen. Att de kan innebära en trafikfara.
I Dalarna har hittills i år sex trafikolyckor med djuren rapporterats. I Sverige totalt över 2 000.
- Problemet är att de tar sig under viltstängslen, säger Tommy Svensson på Naturvårdsverket. Ett djur som väger upp emot 200 kilo gör stor skada.
Något som bekräftas av Vägverket som ändå påpekar att viltstängslen har en viss inverkan, men att man jobbar med att ta fram stängsel som är bättre förankrade i marken.

Utfodring tillåten

Det är idag fritt att utfodra vildsvin, något som sker på flera platser i syfte att hålla de borta från känsliga grödor eller för att bedriva jakt. I ett nytt förslag som tagits fram kommer det dock ske en viss reglering. Jonas Bergman på Jägareförbundet berättar att man funnit utfodringsplatser med bröd, fortfarande i plast, godis och bullar. Men nu hoppas han att man efter lagförslaget, bara får utfordra med naturliga råvaror som rotfrukter och grönsaker.
- När man utfodrar för mycket får de dessutom en ökad reproduktion och överlever i större utsträckning vilket bidrar till en ökning av stammen.
För att kunna begränsa stammen innehåller det nya förslaget ökade möjligheter till jakt i mörker då man tänker tillåta fast belysning, och dessutom efter särskilt tillstånd, jakt med elektronisk ljusförstärkning i siktet.
MATTIAS KARLSSON
023-47508
mattias.karlsson@daladem.se

Mer läsning

Annons