Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir följden av ändrad knarkdom • Huvudmännen får maximala straff

/
  • Totalt 404 kilo cannabis, packade i flera sportbagar,  hittades i lastbilen de nu dömda hade hyrt.

Annons

50-årige Magne P från Venjan tjänade 1 168 058 kronor på att överklaga Falu tingsrätts dom rörande haschsmugglingen i fjol. Han lär knappast glädja sig. Än mindre lär han kunna njuta av pengarna.
Svea hovrätt är nämligen helt överens med Falu tingsrätt om att den 50-årige norrmannen ska ha lagens strängaste straff, 14 år, för den narkotikahanteringen han ägnat sig åt. Precis som kamraten Niklas K, 47, från Älvdalen.

De båda och chauffören Bengt V, 54, från Småland, greps den 1 november sedan polisen skuggat den sistnämnde körande en hyrd långtradare från Holland via Helsingborg till Mariestad. I bilen hittades 404 kilo cannabis.
Magne P greps hemma i Venjan.
Niklas K i sin bil.
Enligt en intern polisrapport i utredningen var Magne P när han greps en av ledarna i ett av det största kriminella nätverken i Norden.
Han dömdes också till strängast möjliga straff, 14 år, för fyra fall av grovt narkotikabrott. Ändå frikändes han för ett grovt narkotikabrott som i normala fall ensamt ger minst två års fängelse.
Falu tingsrätt skriver att det rör sig om kvalificerad och systematisk brottslighet som omfattat sällsynt stora mängder. Svea hovrätt håller i stort sett bara med.

Avlyssnat

Förutom den beslagtagna narkotikan har bevisen mot de fem åtalade främst bestått i avlyssnade telefonsamtal.
Samtal som visar hur Magne P dirigerat Niklas K och chaufförerna till leverantörer i Holland. Hur Niklas K åkt före chaufförerna och spanat efter poliskontroller.
De åtalade har försökt komma undan uppgifterna i samtalen genom att erkänna att de tänkt eller trott sig ha smugglat annat som sprit eller dopningsmedel.
Det har inte hjälpt.
I hovrätten har Niklas K och Bengt V försökt förklara sina telefoners närvaro med att de varit på semester respektive levererat en skogsmaskin. De bli inte trodda.

Sänkt straff

En av de åtalade får faktiskt en rejäl sänkning av straffet. Det är penningtvättaren, 55-årige Hjalmar F, som frikänns för så pass stor del av vad han åtalats för att straffen sänks ett helt år, till ett år och sex månader. Brottet är fortfarande penninghäleri, grovt brott.
Just den här detaljen gör att Magne P tjänar sin miljon. I tingsrätten förverkades 2 926 700 kronors värde utgörande byte av narkotikaaffärerna.
Friandet av Hjalmar P innebär att den mätbara summan att förverka sjunker också för Magne P. Någon praktisk betydelse får det förstås inte.
Den femte en gänget, 62-årige f d kyrkvaktmästaren Nils L från Uppland får sitt straff om ett och ett halvt år för stämpling till grovt narkotikabrott fastställt.
Chaufförskollegan Bengt V fick sina tolv år fastställda.
GUBB JAN STIGSON

Annons